Wat is sulfiet?

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een additief wat wordt gebruikt als conserveringsmiddel in producten zoals gedroogde vruchten en jam. Daarnaast ontstaat het als gevolg van gisting in bijvoorbeeld bier en wijn. Er zijn ook vruchten die van nature kleine hoeveelheden sulfiet bevatten.

Sulfieten remmen de bacteriële groei in voedingsmiddelen en gaan daardoor bederf tegen. Ze verstoren gistingsprocessen en voorkomen verkleuring. Sulfiet is een verzamelnaam voor de E-nummers 220 tot en met E228. De E-nummers E150b en E150d kunnen in sommige gevallen sulfiet bevatten.

Het is voor voedselproducenten verplicht om sulfiet op de verpakking te vermelden. Dit mag zowel met de volledige naam als met alleen het E-nummer. In Nederland blijkt 1 tot 4 op de duizend mensen een overgevoeligheid te hebben voor sulfiet. Met name bij astmapatiënten kunnen producten met sulfiet reacties veroorzaken. Het exacte mechanisme hierachter is nog onbekend.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Moerbeien; terecht een superfood?

Moerbeien: de gezondheidsvoordelen op een rij

'Superfoods' zijn voedingsmiddelen die hoge waardes voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor, want al die e-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Gezondheidsvoordelen van de framboos

Framboos: een roze, schattig ogende vruchten boordevol gezondheidsvoordelen

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozens...

dadels

7 redenen om meer dadels te eten (en 2 om het niet te doen)

Eet jij wel eens dadels? En kies je dan voor vers of gedroogd? De kleverige vruchten zijn zoet, super smaakvol en zitten...

acai

Acai: alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen

Acai bessen (uitgesproken als a-sa-i bessen) zijn donkerpaarse besachtige vruchten, die ongeveer even groot zijn als fli...

Lees wat je gemist hebt

9828 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'