Sulfiet is een additief wat wordt gebruikt als conserveringsmiddel in producten zoals gedroogde vruchten en jam. Daarnaast ontstaat het als gevolg van gisting in bijvoorbeeld bier en wijn. Er zijn ook vruchten die van nature kleine hoeveelheden sulfiet bevatten.
Sulfieten remmen de bacteriële groei in voedingsmiddelen en gaan daardoor bederf tegen. Ze verstoren gistingsprocessen en voorkomen verkleuring. Sulfiet is een verzamelnaam voor de E-nummers 220 tot en met E228. De E-nummers E150b en E150d kunnen in sommige gevallen sulfiet bevatten.
Het is voor voedselproducenten verplicht om sulfiet op de verpakking te vermelden. Dit mag zowel met de volledige naam als met alleen het E-nummer. In Nederland blijkt 1 tot 4 op de duizend mensen een overgevoeligheid te hebben voor sulfiet. Met name bij astmapatiënten kunnen producten met sulfiet reacties veroorzaken. Het exacte mechanisme hierachter is nog onbekend.
Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek