Wat is sulfiet?

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een additief wat wordt gebruikt als conserveringsmiddel in producten zoals gedroogde vruchten en jam. Daarnaast ontstaat het als gevolg van gisting in bijvoorbeeld bier en wijn. Er zijn ook vruchten die van nature kleine hoeveelheden sulfiet bevatten.

Sulfieten remmen de bacteriële groei in voedingsmiddelen en gaan daardoor bederf tegen. Ze verstoren gistingsprocessen en voorkomen verkleuring. Sulfiet is een verzamelnaam voor de E-nummers 220 tot en met E228. De E-nummers E150b en E150d kunnen in sommige gevallen sulfiet bevatten.

Het is voor voedselproducenten verplicht om sulfiet op de verpakking te vermelden. Dit mag zowel met de volledige naam als met alleen het E-nummer. In Nederland blijkt 1 tot 4 op de duizend mensen een overgevoeligheid te hebben voor sulfiet. Met name bij astmapatiënten kunnen producten met sulfiet reacties veroorzaken. Het exacte mechanisme hierachter is nog onbekend.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond levenGezond leven

Welke verschillende conserveermiddele­n bestaan er?

Er zijn zo'n vijftig verschillende conserveermiddelen bekend. Er bestaan natuurlijke en niet-natuurlijke conserveermidde...

MedischMedisch

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieë­n­?

Een voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten uit onze voeding. De eiwitten die ...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat zijn voedselallergenen­?

Voedselallergenen zijn eiwitten die een overdreven sterke reactie van het afweersysteem uitlokken. Het lichaam ziet de e...

VoedingVoeding

Wat is het verschil in calorieën tussen alcoholvrij en gewone wijn?

Wijn is een alcoholische drank die van druiven wordt gemaakt. De alcohol in wijn ontstaat doordat de suikers uit de drui...

VoedingVoeding

Zijn E-nummers gevaarlijk?

E-nummers zijn hulpstoffen die fabrikanten toevoegen om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren, zoals de kleur...

Toon meer (1122)
Volg ons