Dit is wat een voedingsdeskundige doet

Er komt heel wat kijken bij gezond eten. Van genoeg variëren tot voor gezonde producten kiezen. Daarom is het soms lastig om te weten wat je nu écht nodig hebt. Gelukkig zijn er voedingsdeskundigen die precies weten hoe het zit.

Wat is een voedingsdeskundige? Deze experts weten je alles te vertellen over gezonde voeding. Ze begeleiden je en geven je advies. Ontdek hier wat deze deskundigen nog meer doen. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

voedingsdeskundige verstand van voeding

Wat is een voedingsdeskundige?

Een voedingsdeskundige is iemand met veel verstand van voeding.

Deze hulpverleners weten niet alleen wat gezonde voeding is. Ze weten ook precies welk effect voeding heeft op je lichaam.

Vaak hebben ze ook verstand van eetgewoonten.

De kennis over gezonde voeding verandert continu. Een goede deskundige houdt deze kennis up-to-date. Kritisch nadenken en goed onderzoek doen horen dus ook bij deze baan.

Wat voor opleiding heb je nodig om voedingsdeskundige te worden? Er zijn verschillende hbo-opleidingen voor voedingsdeskundigen.

Wist je dat...

...er ook voedingswetenschappers zijn? Dit zijn universitair opgeleide onderzoekers. Zij doen dus vooral onderzoek naar voeding en gezondheid.

Wat doet een voedingsdeskundige?

Voedingsdeskundigen hebben veel verstand van voeding. Maar wat doet een voedingsdeskundige nou precies? 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
voedingsdeskundige advies

Adviseren

Heb je moeite met gezond eten? Of wil je op een gezonde manier wat gewicht verliezen?

In dat geval kan de hulp van een voedingsdeskundigen je uitkomst bieden.

Tijdens meerdere gesprekken geven deze hulpverleners je een passend voedingsadvies.

Dit is altijd maatwerk. Zo kijken voedingsdeskundigen naar je persoonlijke leefstijl. Sport je veel? Of heb je last van bepaalde allergieën of intoleranties? Dan krijg je op maat gemaakt voedingsadvies.

Natuurlijk is de basis voor gezond eten voor iedereen hetzelfde. Lees in dit artikel meer over gezonde voeding. Zo weet je al waar je op kunt letten voordat je bij een deskundige langsgaat. 

Wist je dat...

…er voedingsdeskundigen met verschillende specialisatie bestaan? Zo kun je terecht bij een voedingskundige voor sporters. Hij of zij weet precies welke speciale behoeftes je hebt als je veel sport.

Informeren

Sommige voedingsdeskundigen houden zich ook bezig met voorlichting geven. Soms werkt een voedingsdeskundige in het ziekenhuis of school om informatieavonden te houden. Hier geven ze tips en informatie voor gezondere voeding.

Zo kan een voedingsdeskundige helpen om gezondere snacks aan te bieden op school. De informatie van deze experts kan bedrijven ook helpen om betere lunches te serveren voor medewerkers. 

Voedingsdeskundigen delen hun kennis soms ook op papier. Ze schrijven teksten voor kranten, websites of tijdschriften. Zo kun je makkelijk wat van hun kennis leren.

voedingsdeskundige opleiding

Wanneer mag je jezelf een voedingsdeskundige noemen?

Iedereen mag zichzelf voedingsdeskundige noemen.

Het maakt dus niet uit of je een voedingsdeskundige opleiding hebt gevolgd.

De titel is namelijk niet beschermd. 

Dit betekent dat voedingsdeskundigen niet altijd een relevante opleiding hebben gevolgd. Hoe weet je dus of je met een goede hulpverlener te maken hebt? Er is helaas geen beroepsvereniging voor voedingsdeskundigen.

Daarom is het belangrijk om een deskundige om zijn of haar diploma’s te vragen. Kijk of diegene een erkende opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd heeft. 

Een erkende opleiding betekent dat de opleiding een NVAO-keurmerk heeft gekregen. Dit is een keurmerk van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Je weet dan zeker dat de deskundige een serieuze opleiding heeft gevolgd.

Tip

Zoek je een goede voedingsdeskundige in jouw omgeving? Gebruik dan onze gratis Matching tool om iemand te vinden. Je kunt zelfs aangeven welke kwaliteiten je belangrijk vindt in een hulpverlener.

vergoeding voedingsdeskundige

Wanneer wordt een voedingsdeskundige vergoed?

Heb je hulp nodig met gezond eten of advies voor een gezondere leefstijl?

Dan is het fijn om een expert met je mee te laten kijken.

Het kostenplaatje is natuurlijk ook belangrijk.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Helaas kun je via je zorgverzekering meestal geen vergoeding voor een voedingsdeskundige krijgen.

Dat komt omdat voedingsdeskundigen niet aan bepaalde criteria hoeven te voldoen. Iemand zonder opleiding mag zichzelf al een deskundige noemen. 

Er is ook geen beroepsvereniging die de kwaliteit van deze hulpverleners waarborgt. Zorgverzekeraars weten dus niet of je écht goede hulp krijgt. 

Tip

Heb je een fijne klik met een voedingsdeskundige? Laat je dan niet uit het veld slaan doordat je dit zelf moet bekostigen. Het is misschien even een investering. Maar het is er een waar je je hele leven profijt van hebt. 

Soms werken voedingsdeskundigen ook als leefstijlcoach of gewichtsconsulent. Je kunt dan misschien wel een vergoeding krijgen. Vraag dit na bij je zorgverzekering.

Er zijn wel andere hulpverleners waar je een vergoeding voor kunt krijgen. Zo worden er ieder jaar drie behandeluren bij een diëtist vergoed vanuit je basisverzekering. 

Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je soms ook een vergoeding krijgen voor een leefstijlcoach. 

Het verschil tussen een voedingsdeskundige, diëtist en leefstijlcoach

Je hebt misschien heel veel vragen over gezond eten, afvallen of voedselallergieën. Een hulpverlener kan je dan helpen. Maar wie mag voedingsadvies geven? Een voedingsdeskundige, diëtist en leefstijlcoach kunnen dat allemaal.

Wat is het verschil tussen een diëtist en voedingsdeskundige? En hoe verschilt een leefstijlcoach daar weer van? Ik leg het je uit.

voedingsdeskundige eetgewoonten

Voedingsdeskundige

Voedingsdeskundigen weten veel over voeding.

Niet alleen over gezond eten, maar ook over processen in je lichaam.

Deze deskundigen weten vaak ook veel over eetgewoonten.

Iedereen mag zich een voedingsdeskundige noemen. Je hebt dus geen relevante opleiding nodig.

Het werk van voedingsdeskundigen kan heel erg wisselen. Een voedingsdeskundige met een praktijk geeft vaak persoonlijk voedingsadvies. Anderen houden zich vooral bezig met informeren. Ze schrijven artikelen of geven lezingen over gezonde voeding. 

Voedingsdeskundigen kunnen je helpen om gezonder te eten. Heb je medische klachten en daarom een speciaal dieet nodig? Dan mogen voedingsdeskundigen je niet helpen. Alleen diëtisten mogen dat.

diëtisten persoonlijk dieetadvies

Diëtist

Ook diëtisten weten heel veel over eten. Ze kunnen medische diëten voorschrijven.

Ook helpen ze je wanneer je wilt afvallen, aankomen of gewoon gezonder wilt eten. 

Diëtisten geven je persoonlijk dieetadvies. Ook kunnen ze je voorzien van handige eetschema’s

Wist je dat...

...diëtist wel een beschermde titel is? Je mag jezelf alleen een diëtist noemen wanneer je de opleiding voeding en diëtetiek hebt gevolgd.

In de praktijk houden deze hulpverleners zich vooral bezig met persoonlijk advies. Waar voedingsdeskundigen soms instanties en bedrijven adviseren, doen diëtisten dat minder vaak.

Ben je benieuwd naar de hulpverlening van een diëtist? Hier vind je 4 redenen om een diëtist in te schakelen. Je ontdekt ook wat diëtisten allemaal voor je kunnen betekenen.

leefstijlcoach advies leefstijl

Leefstijlcoach

Voeding is slechts een klein deel van je hele leefstijl.

Bewegen, genoeg slapen en ontspannen horen er ook allemaal bij.

Een leefstijlcoach kijkt naar alle delen van je leefstijl.

Tip

Heb je last van emotie-eten door stress? Dan kan een leefstijlcoach je misschien helpen. Klik hier om meer te lezen over emotie-eten.

Ze geven dus advies over eten, maar ook over stressvermindering of sport. Deze complete aanpak maakt leefstijlcoaching een goede keuze wanneer je op verschillende vlakken vastloopt. 

Ook kan een leefstijlcoach je tips geven om meer te bewegen. Heb je veel last van stress? Dan kijken jullie samen hoe je daarmee om kunt gaan. Lees hier wat een leefstijlcoach nog meer voor je kan betekenen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

3 Redenen om je door een voedingsdeskundige te laten begeleiden

Een adviesgesprek bij een opgeleide voedingsdeskundige kan heel waardevol zijn. 

Wat kan je doen met een voedingsdeskundige? En waarom zou je hulp inschakelen? Ik vertel je drie belangrijke redenen.

gezondheid verbeteren

Reden 1: Tips die je gezondheid verbeteren

We weten allemaal wel dat groenten en fruit gezond voor je zijn.

Voedingsdeskundigen hebben heel veel kennis over de werking van voeding.

Het advies van deze hulpverleners gaat dus nog een stapje verder.

Zo kunnen voedingsdeskundigen kritisch kijken naar wat je lichaam écht nodig heeft. Sport je veel? Dan heb je misschien meer eiwitten nodig. 

Mogelijk zijn er zelfs bepaalde vitaminen en mineralen die je sportprestaties helpen verbeteren. Een voedingsdeskundige kan het je allemaal vertellen.

eetgedrag gezonde keuzes

Reden 2: Je eigen eetgedrag beter leren kennen

Vaak zijn voedingsdeskundigen ook gespecialiseerd in eetgedrag.

Waarom eet jij wat je eet? En waarom is het soms zo lastig om gezonde keuzes te maken?

Een antwoord op deze vragen kan jou helpen om je eetgedrag aan te passen. 

Voedingsdeskundigen kunnen je trucjes leren om gezonder te eten. Misschien zijn er wel producten die je beter kunt vermijden om ongezonde trek te voorkomen. Of zijn er juist producten die je langer een vol gevoel geven. 

Wist je dat...

...vezels, vetten en eiwitten je langer een vol gevoel geven? Je maag verteert deze voedingsstoffen langzamer. Daarom krijg je minder snel honger.

gezond eetpatroon volhouden

Reden 3: Een stok achter de deur

Misschien weet je eigenlijk wel wat een gezond eetpatroon is.

Toch kan het lastig zijn om dat eetpatroon vol te houden.

Het helpt dan om bij een voedingsdeskundige in behandeling te zijn.

Je plant vaak meerdere gesprekken in met deze hulpverlener. Zo ga je bijvoorbeeld iedere maand even langs. Je kijkt dan samen terug naar de afgelopen maand en wat er beter kan.

Zo heb je een stok achter de deur. Dat maakt een gezond eetpatroon volhouden makkelijker.

Conclusie

Een voedingsdeskundige is iemand met veel verstand van voeding. Deze experts kunnen je persoonlijk advies geven. Ze geven soms ook voorlichting op scholen of in ziekenhuizen.

Een voedingsdeskundige of diëtist zijn niet hetzelfde. Diëtisten moeten namelijk een speciale opleiding hebben gevolgd. Zij mogen ook medische diëten voorschrijven. 

Voedingsdeskundigen hoeven geen opleiding te volgen. Veel doen dat wel. Dankzij hun kennis kunnen ze je begeleiden en persoonlijke tips geven.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13398 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'