Waarom mogen bepaalde kazen niet als je zwanger bent?

Waarom mogen bepaalde kazen niet als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Echter, sommige producten die je gewend was om te eten kunnen tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor moeder en baby, zoals alcohol en rood vlees. Een ander voorbeeld is zachte kaassoorten.

Zachte kazen zijn gemaakt van rauwe melk. In rauwe melk kunnen schadelijke bacteriën aanwezig zijn zoals de listeriabacterie, die een voedselinfectie kan veroorzaken. Bij zwangere vrouwen kan een besmetting met deze bacterie zelfs een miskraam of vroeggeboorte als gevolg hebben.

Harde kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk of verhitte melk en daarom veilig om te eten. Door het verhittingsproces zijn bacteriën die een voedselinfectie zouden kunnen veroorzaken onschadelijk gemaakt.

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Samantha Annaars, Diëtist & Eigenaresse Online-afslanken.nlBSc Voeding en diëtiek, Post HBO Nutrition & Diabetes

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pure chocolade

Pure chocolade, de belangrijkste voordelen op een rij

Chocoladeliefhebbers opgelet: pure chocolade is gezond! Je hoeft je chocoladeverslaving niet op te geven. Een hele reep...

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

macadamianoten

6 Redenen om vaker macadamianoten te eten

De macadamianoot wordt gezien als het prijzige en minder bekende broertje van de walnoot, hazelnoot en cashewnoot. Maar ...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

Lees wat je gemist hebt

14354 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'