Vitamine D-tekort van invloed op ontstaan van dementie

Wereldwijd lijden ongeveer 55 miljoen mensen aan dementie, en jaarlijks komen daar miljoenen bij. Volgens nieuw onderzoek is een groot deel daarvan eenvoudig te voorkomen door het slikken van extra vitamine D.

vitamine d hersenen dementie

Vitamine D en de hersenen

Dat het geheugen met het ouder worden achteruit gaat, is een natuurlijk verschijnsel. Vitamines kunnen helpen deze achteruitgang te vertragen.

Al langer werd vermoed dat ook vitamine D hierbij een rol speelt. Uit grootschalig onderzoek blijkt nu dat oudere mensen die een ernstig tekort hebben aan vitamine D, meer kans hebben om dementie te ontwikkelen. 

Wist je dat...

...er voor vitamine D een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram is opgesteld? Voor mensen boven de 70 geldt het dubbele advies van 20 microgram per dag. 

Er zijn verschillende manieren waarop vitamine D van invloed kan zijn op de hersenen. Het beïnvloedt namelijk, via speciale vitamine-D-receptoren in de hersenen, de verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt.

Ook spelen er waarschijnlijk mechanismen in het bloedvatenstelsel een rol. En tenslotte kan vitamine D de hersenen gezond houden doordat het schade, die veroorzaakt wordt door ontstekingen, beperkt. 

zonlicht vitamine d

Bronnen van vitamine D

Via zonlicht en goede voeding krijg je vitamine D binnen. Maar niet voor iedereen leveren deze bronnen voldoende.

Het merendeel van de benodigde vitamine D wordt door je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. 

Wist je dat...

...vitamine D de opname van calcium bevordert? Calcium kan helpen tegen botontkalking op latere leeftijd, is goed voor de zenuwen en spieren en draagt onder andere bij aan een gezonde bloedstolling. 

Maar je huid maakt bijvoorbeeld minder vitamine D aan als je getint bent, en de aanmaak loopt ook terug met het ouder worden. Daar komt nog eens bij dat oudere mensen minder vaak buiten komen.

Maakt je huid niet genoeg aan, dan moet je meer vitamine D uit voeding of supplementen halen.  

voeding vitamine d

Vitamine D in voeding

Vitamine D komt van nature alleen voor in voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn, en dan nog maar in heel kleine hoeveelheden. Zo zit het in vette vis, zoals haring, zalm en makreel.

Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Ook in roomboter zit van nature vitamine D. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten is het toegevoegd. 

Wist je dat...

...er in Nederland in 2021 naar schatting 290.000 mensen met dementie zijn?

Vitamine-supplementen van de drogist volstaan

‘Voor eenieder die om wat voor reden via zonlicht niet genoeg vitamine D opneemt, zijn dieetaanpassingen mogelijk niet genoeg en zijn supplementen misschien wel nodig,’ adviseren de onderzoekers.

Dit betekent volgens hen niet dat deze mensen behoefte hebben aan een gigantische dosis vitamine D. 

vitaminde d drogist

Een vitamine D-supplement dat je bij de drogist kunt kopen, met de daarop aangegeven dosering, volstaat.

Verder zou overwogen moeten worden om ouderen die in verpleegtehuizen wonen standaard vitamine D-supplementen te geven. 

Tip

Twijfel je over welke vitamine D-supplementen geschikt zijn voor jou? Vraag het na in de drogist! 

dementie voorkomen

Dementie voorkomen

Dementie is een ingewikkelde aandoening, waarbij meerdere factoren van invloed kunnen zijn op de kans dat iemand de ziekte ontwikkelt.

Ook leefstijl, zoals gezond eten, voldoende bewegen en niet roken, heeft invloed, net als het krijgen van voldoende geestelijke uitdaging.

Voor vitamine D en dementie geldt dat het belangrijk is een tekort te voorkomen. De bevindingen die uit het onderzoek komen, zijn met name belangrijk voor landen en regio’s waar vitamine D-tekort veelvuldig voorkomt. Want daar valt, met behulp van eenvoudige supplementen, nog veel winst te behalen. 

In Nederland krijgen alle vrouwen boven de 50 jaar en alle mannen boven de 70 jaar het advies om extra vitamine D te slikken naast dagelijks buiten zijn en een gezonde voeding.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Is dementie te voorkomen door gezond te leven?

Is dementie te voorkomen door gezond te leven?

Er zijn steeds meer mensen met dementie en genezing van dementie is nog niet mogelijk. Maar dementie lijkt wel te voorko...

Meer aandacht nodig voor gebruik cafeïne bij oudere met dementie, oude man drinkt koffie

Meer aandacht nodig voor gebruik cafeïne bij oudere met dementie

Bij ouderen met dementie wordt nog niet genoeg gelet op hoeveel cafeïne ze binnenkrijgen. Terwijl het veel of weinig dri...

dementie

5 leefstijlfactoren tegen dementie

Ouderen met een gezonde leefstijl leven niet alleen langer, maar hebben ook minder jaren dementie. Zo’n gezonde le...

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

overgang vrouwen

Blijf gezond eten en bewegen tijdens overgang

Tijdens de overgang krijgen vrouwen meer vet rondom de buik. Veel vrouwen zijn daar niet zo blij mee en het is mogelijk ...

Toon meer (211)