Vitamine D-tekort van invloed op ontstaan van dementie

Wereldwijd lijden ongeveer 55 miljoen mensen aan dementie, en jaarlijks komen daar miljoenen bij. Volgens nieuw onderzoek is een groot deel daarvan eenvoudig te voorkomen door het slikken van extra vitamine D.

vitamine d hersenen dementie

Vitamine D en de hersenen

Dat het geheugen met het ouder worden achteruit gaat, is een natuurlijk verschijnsel. Vitamines kunnen helpen deze achteruitgang te vertragen.

Al langer werd vermoed dat ook vitamine D hierbij een rol speelt. Uit grootschalig onderzoek blijkt nu dat oudere mensen die een ernstig tekort hebben aan vitamine D, meer kans hebben om dementie te ontwikkelen. 

Wist je dat...

...er voor vitamine D een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram is opgesteld? Voor mensen boven de 70 geldt het dubbele advies van 20 microgram per dag. 

Er zijn verschillende manieren waarop vitamine D van invloed kan zijn op de hersenen. Het beïnvloedt namelijk, via speciale vitamine-D-receptoren in de hersenen, de verschillende stoffen die in de hersenen worden aangemaakt.

Ook spelen er waarschijnlijk mechanismen in het bloedvatenstelsel een rol. En tenslotte kan vitamine D de hersenen gezond houden doordat het schade, die veroorzaakt wordt door ontstekingen, beperkt. 

zonlicht vitamine d

Bronnen van vitamine D

Via zonlicht en goede voeding krijg je vitamine D binnen. Maar niet voor iedereen leveren deze bronnen voldoende.

Het merendeel van de benodigde vitamine D wordt door je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. 

Wist je dat...

...vitamine D de opname van calcium bevordert? Calcium kan helpen tegen botontkalking op latere leeftijd, is goed voor de zenuwen en spieren en draagt onder andere bij aan een gezonde bloedstolling. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Maar je huid maakt bijvoorbeeld minder vitamine D aan als je getint bent, en de aanmaak loopt ook terug met het ouder worden. Daar komt nog eens bij dat oudere mensen minder vaak buiten komen.

Maakt je huid niet genoeg aan, dan moet je meer vitamine D uit voeding of supplementen halen.  

voeding vitamine d

Vitamine D in voeding

Vitamine D komt van nature alleen voor in voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn, en dan nog maar in heel kleine hoeveelheden. Zo zit het in vette vis, zoals haring, zalm en makreel.

Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Ook in roomboter zit van nature vitamine D. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten is het toegevoegd. 

Wist je dat...

...er in Nederland in 2021 naar schatting 290.000 mensen met dementie zijn?

Vitamine-supplementen van de drogist volstaan

‘Voor eenieder die om wat voor reden via zonlicht niet genoeg vitamine D opneemt, zijn dieetaanpassingen mogelijk niet genoeg en zijn supplementen misschien wel nodig,’ adviseren de onderzoekers.

Dit betekent volgens hen niet dat deze mensen behoefte hebben aan een gigantische dosis vitamine D. 

vitaminde d drogist

Een vitamine D-supplement dat je bij de drogist kunt kopen, met de daarop aangegeven dosering, volstaat.

Verder zou overwogen moeten worden om ouderen die in verpleegtehuizen wonen standaard vitamine D-supplementen te geven. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Twijfel je over welke vitamine D-supplementen geschikt zijn voor jou? Vraag het na in de drogist! 

dementie voorkomen

Dementie voorkomen

Dementie is een ingewikkelde aandoening, waarbij meerdere factoren van invloed kunnen zijn op de kans dat iemand de ziekte ontwikkelt.

Ook leefstijl, zoals gezond eten, voldoende bewegen en niet roken, heeft invloed, net als het krijgen van voldoende geestelijke uitdaging.

Voor vitamine D en dementie geldt dat het belangrijk is een tekort te voorkomen. De bevindingen die uit het onderzoek komen, zijn met name belangrijk voor landen en regio’s waar vitamine D-tekort veelvuldig voorkomt. Want daar valt, met behulp van eenvoudige supplementen, nog veel winst te behalen. 

In Nederland krijgen alle vrouwen boven de 50 jaar en alle mannen boven de 70 jaar het advies om extra vitamine D te slikken naast dagelijks buiten zijn en een gezonde voeding.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Magnesium

Magnesium: een onmisbaar mineraal voor je lichaam en hersenen

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam en hersenen. Het mineraal zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiege...

vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort? Dit zijn de 9 symptomen

Heb jij last van vermoeidheid, tintelingen of een bleke huid? Dan kan het zo maar zijn dat je een tekort aan vitamine B1...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium: Lichaamsprocessen en Tekorten

Calcium is een ontzettend belangrijk mineraal. Het zorgt voor het goed functioneren van verschillende lichaamsprocessen ...

chroom

Chroom: Soorten, Voordelen en tekort Herkennen

Van sommige mineralen heeft je lichaam maar hele kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Een daarvan i...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

vitamine a

De 6 superkrachten van vitamine A

Heb jij wel eens direct in de zon gekeken? Als je dan vervolgens wegkijkt voelt het even alsof je blind bent. Gelukkig p...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, een onmisbare vitamine voor mensen mét en zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. In dit artikel vertel ik je waa...

Lees wat je gemist hebt

10774 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'