Zegt de rijping van de tomaat iets over zijn voedingsstoffen?

Tomaten bevatten van nature veel voedingsstoffen en staan in de Schijf van Vijf. Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine E, verschillende B-vitamines en kalium.

Tomaten kunnen onrijp geoogst worden en na het plukken verder rijpen. Tijdens het rijpen krijgen ze hun mooie kleur dankzij het natuurlijke pigment lycopeen. Lycopeen is een antioxidant dat onder de carotenoïden behoort.

Wanneer tomaten helemaal rijp zijn, zijn ze pas eetbaar. Onrijpe tomaten bevatten de stof tomatine. Dit is een gifstof die de tomaten beschermen tegen schimmels en andere bedreigingen en is ook niet goed voor mensen.

Eet tomaten dus niet onrijp. Nadat tomaten rijp en eetbaar zijn, kun je ze prima één tot twee weken bewaren op kamertemperatuur. Echter gaan er binnen de eerste week al wat voedingsstoffen verloren.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is tomatine?

Julia Haarhuis
Tomatine behoort tot de groep plantengifstoffen genaamd glycokaloïden. Tomatine komt van nature voor in onrijpe tomaten, te herkennen aan hun groene k...

Wat is het verschil tussen meergranen en volkoren?

Rabia Kechouh
Meergranen zegt iets over de hoeveelheid graansoorten die in een product voorkomt. Volkoren zegt iets over de aanwezigheid van volledige graankorrels ...

Wat zegt de kleur over groente en fruit?

Simone Braams
We zijn gewend dat de groentes op ons bord diverse kleuren bevatten, maar we beseffen vaak niet wat dit betekent. Kijk eens met een kritische blik in ...

Wat zijn tomaten?

Professor Bink
De tomaat is een vrucht van de nachtschadefamilie, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Ondanks dat de tomaat botanisch gezien een vrucht is, w...

Is oude kaas vetter dan jonge kaas?

Ilse Brand
Over het algemeen bevat oude kaas iets meer vet dan jonge kaas, zo’n 10%. Dat komt doordat bij de rijping de kaas indroogt waardoor er minder vocht in...
Toon meer (284)
Volg ons