Wat is melksuiker?

Melksuiker is de lactose in melk. Lactose is één van de vele suikersoorten die in de natuur voorkomen. Lactose, of melksuiker, geeft een lichtzoete smaak aan melk.

Melkzuurbacteriën kunnen lactose omzetten (fermenteren) naar melkzuur. Dat is wat er gebeurt bij de productie van karnemelk of kefir. Vandaar de zuurdere smaak in deze zuiveldranken. Desondanks zit er nog steeds wat lactose in karnemelk en kefir.

Veel mensen zijn intolerant voor lactose. Dit betekent dat zij niet genoeg enzymen, ofwel lactase, in hun darmen bevatten die lactose kunnen afbreken. Dit veroorzaakt allerlei klachten zoals diarree, misselijkheid en/of buikpijn.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is een lactose intolerantie?

Professor Bink
Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Het zit in room, wei en kaas. Bij producten uit de voedselindustrie wordt vaak melksuiker toegevoeg...

Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

Wendy van Doorn
De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct. Vetpercentage Van nature bevat ieder zuivelproduct een bepaal...

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Simone de Lange
Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacteriën gebruik die melksuiker omz...

Wat zijn vrije suikers?

Aisha Kaars
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers en ook de van nature aanwezige suiker in producten als honing, vruchtensappen, siropen en vruchtensapconce...

Wat is zuivel?

Desiré van der Kruk
Zuivel is een algemene benaming voor voedsel dat wordt geproduceerd uit de melk van zoogdieren. Er worden met name zuivelproducten gemaakt met melk va...
Toon meer (912)
Volg ons