Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Er zijn een aantal hormonen in ons lichaam die ons een blij en gelukkig gevoel kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn endorfine en dopamine. Je lichaam kan deze stoffen vrijgeven bij onder andere het sporten, het eten van bepaalde voeding, het slikken van antidepressiva en het nemen van bepaalde middelen. Door het loslaten van deze stofjes zul je je dus blijer voelen, en dat kan voor sommige mensen verslavend werken. Je lichaam beschouwt het namelijk als een soort beloning.

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die de aanmaak van deze stofjes met name bevorderen, zoals suikers en de combinatie van suiker, zout en vette voeding. Voor elk persoon is dit verschillend, je kan dus bedenken welk eten je erg gelukkig maakt en van welk eten je niet blij wordt. Voedsel waar we op deze manier blij van worden noemen we comfort food. Het eten van dergelijk voedsel voelt dus als een beloning voor de hersenen.

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alicia Izeboud, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

eieren

Een ei, kan dat er wel bij? (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Er zijn weinig voedingsmiddelen zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade, verwerken in een taart o...

Paranoten: 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

7 Voordelen van paranoten (+ 1 risico)

Noten zijn een heerlijke snack en zitten vol met goede voedingsstoffen. Dat geldt ook voor paranoten. Deze notensoort st...

Nachtschade, schadelijk of hartstikke gezond?

Nachtschade: Schadelijk of Hartstikke Gezond?

Nachtschadegroenten. Dat klinkt gevaarlijk he? Gelukkig valt dat reuze mee. Grote kans zelfs dat je deze groenten vrijwe...

pruimen

Pruimen: laxerend en rijk aan vitaminen

Pruimen, van groen tot paars: de verschillende pruimensoorten vormen een bont gezelschap met ook ieder hun eigen smaak. ...

Lees wat je gemist hebt

10029 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'