Bij veel patiënten met prikkelbare darm syndroom (PDS) is voeding van invloed op de klachten die mensen ervaren. Echter is er tot nu toe nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch kan het ene voedingsmiddel de klachten verergeren bij één patiënt, welke bij een ander weer klachten verminderden. Veel patiënten eten bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, uien, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten.
Om te voorkomen dat iemand een onvolwaardige voeding krijgt, doordat ze voedingsmiddelen gaan mijden die klachten geven, is het verstandig om naar een diëtist te gaan. Een evenwichtig eetpatroon met minstens drie maaltijden, voldoende oplosbare vezels, vooral vezels uit groente en fruit, en genoeg drinken is voor een patiënt met PDS belangrijk. Daarnaast kunnen stress, beweging en roken van invloed zijn op de klachten. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat het FODMAP dieet verlichting van klachten kan geven.