Wat kan ik beter wel en niet eten bij PDS?

Wat kan ik beter wel en niet eten bij PDS?

Bij veel patiënten met prikkelbare darm syndroom (PDS) is voeding van invloed op de klachten die mensen ervaren. Echter is er tot nu toe nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch kan het ene voedingsmiddel de klachten verergeren bij één patiënt, welke bij een ander weer klachten verminderden. Veel patiënten eten bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, uien, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten.

Om te voorkomen dat iemand een onvolwaardige voeding krijgt, doordat ze voedingsmiddelen gaan mijden die klachten geven, is het verstandig om naar een diëtist te gaan. Een evenwichtig eetpatroon met minstens drie maaltijden, voldoende oplosbare vezels, vooral vezels uit groente en fruit, en genoeg drinken is voor een patiënt met PDS belangrijk. Daarnaast kunnen stress, beweging en roken van invloed zijn op de klachten. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat het FODMAP dieet verlichting van klachten kan geven.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij St. Antonius Ziekenhuis

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

MedischMedisch

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Irritable Bowel Syndrome (IBS) oftewel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is de meest voorkomende oorzaak voor maag- en dar...

DiëtenDiëten

Wat kan je beter wel en niet eten bij PDS?

Welke voedingsmiddelen klachten geven bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) verschilt per persoon. Veel voorkomende fo...

MedischMedisch

Kan pepermuntolie helpen bij PDS klachten?

PDS staat voor het prikkelbare darm syndroom. Hoe klachten van een prikkelbare darm ontstaan is niet duidelijk. Het lijk...

MedischMedisch

Hoe wordt Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) behandeld?

PDS is niet te genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk op verschillende gebieden, namelijk met voeding, medicatie, s...

VoedingVoeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Toon meer (1531)