Ja, hooikoorts kan zeker verergeren met bepaalde voeding. Er kunnen namelijk kruisreacties ontstaan.
Reactie op eiwit
Als je een allergie hebt, in dit geval hooikoorts, ben je allergisch voor de pol van bepaalde grassoorten, bomen of onkruid. Je lichaam reageert dan op het eiwit in de pol. Eiwit is opgebouwd uit verschillende aminozuren, in een bepaalde volgorde. Je reageert niet op het hele eiwit maar op een stukje ervan. Die komen ook voor in bepaalde groenten- en fruitsoorten. Maar ook in graansoorten noten en pinda's.
Groentensoorten waar mensen veel last van kunnen krijgen zijn wortel, tomaat en selderij.
En bij fruit eigenlijk alles waar een pit in zit. Denk hierbij aan appels, peren, kersen, perziken, maar dit kan ook bij aardbeien of kiwi's.
Histamine
In sommige gevallen van pollenallergie kan het helpen histaminerijke voeding te vermijden. Histamine is een bioactieve stof in het lichaam en speelt bij verschillende lichaamsprocessen een rol. Histamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt en komt voor in voeding.
Voeding die histaminerijk is zijn onder andere spinazie, avocado, vanille, champignons, bietjes, gember, koriander en kaneel.
Antistoffen
Als je een allergische reactie hebt en je bent in contact geweest met een product, dus met een pol of een voedingsmiddel, en het lichaam ziet het als iets gevaarlijks, dan maakt het lichaam antistoffen aan. De volgende keer als je weer in contact komt met die gevaarlijke stof, dan herkent het lichaam die ‘gevaarlijke eiwitten’. Vervolgens worden die antistoffen actief en maken ze histamine vrij. Histamine komt dan in grote hoeveelheid in je bloed, waardoor je klachten krijgt.