Harddrugs zijn volgens de wet drugs die grote risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Voorbeelden zijn heroïne, cocaïne, speed, XTC, LSD en GHB. Veel van deze drugs zorgen voor een verminderde eetlust en gebruikers ervaren dus vaak geen honger.
Remmende drugs
Er zijn twee primaire soorten recreatieve drugs: middelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken en middelen die het stimuleren. Onderdrukkers, of remmers, van het centrale zenuwstelsel omvatten drugs zoals alcohol, heroïne, morfine en slaapmiddelen. Elk van deze drugs passeert de bloed-hersenbarrière en dwingt de hersenen om essentiële lichaamsfuncties zoals ademhaling en hartslag te vertragen. Ze veroorzaken ook slaperigheid, verminderen het cognitieve vermogen en veroorzaken ongemakkelijke veranderingen in de spijsvertering.
Stimulerende drugs
Hoewel het misbruiken van deze onderdrukkende drugs ervoor kan zorgen dat mensen afvallen, staan stimulerende drugs hier meer bekend om. Stimulerende middelen omvatten stoffen als cocaïne, heroïne, speed en XTC. In tegenstelling tot de remmende middelen versnellen stimulerende middelen lichaamsfuncties zoals hartslag en ademhaling. Dit is de reden waarom mensen die stimulerende middelen gebruiken in staat zijn om meerdere dagen zonder slaap of eten door kunnen. Ernstige uitputting, depressie of prikkelbaarheid volgen deze perioden van misbruik.
Exacte effecten op eetlust en metabolisme nog onbekend
Hoewel professionals in de verslavingsgeneeskunde veranderingen in het gewicht - inclusief ongezond gewichtsverlies - herkennen als een symptoom van drugsmisbruik, blijven de mechanismen waarmee drugs de eetlust en het metabolisme veranderen, onduidelijk. Zo blijkt uit een Brits onderzoek dat, hoewel cocaïnegebruikers aantoonbaar meer calorieën, vet en koolhydraten in de voeding rapporteren, evenals patronen van ongecontroleerd eten, hun vetmassa significant minder is in vergelijking met hun niet-drugsgebruikende leeftijdsgenoten. Gewichtsveranderingen bij cocaïnegebruikers weerspiegelen fundamentele verstoringen in de vetregulatie.