Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën?

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieë­n­?­

Een voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten uit onze voeding. De eiwitten die dit veroorzaken worden allergenen genoemd.

In principe kan elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat een allergische reactie veroorzaken. Wel zijn er producten die vaker een allergische reactie veroorzaken dan andere.

De meest voorkomende voedingsmiddelen waarbij sprake is van een voedselallergie zijn:

Koemelk • Ei
• Noten
• Pinda’s
Tarwe • Schaaldieren
• Weekdieren
• Vis
• Sulfiet
Soja • Sesam
• Mosterd
• Selderij
• Lupine

Ook kunnen glutenbevattende granen en lactose klachten veroorzaken. Echter is hierbij geen sprake van een allergie.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Zijn voedselallergieë­n­ gekoppeld aan eczeem?

Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommige pat...

Medisch Medisch

Kun je voedselallergieë­n­ voorkomen bij een kind?

Voorkomen kan niet. Wel kan het geven van oefenhapjes aan een baby tussen de 4-6 maanden, niet eerder en niet later, de kans ...

Medisch Medisch

Helpt borstvoeding voedselallergieë­n­ te voorkomen?

Voorkomen kan het niet, maar er is wel minder risico op voedselallergieën als een kind borst gevoed is. Een voedselallergie i...

Medisch Medisch

Hoe worden voedselallergieë­n­ gediagnosticeerd?

Voedselallergieën diagnosticeren is niet gemakkelijk. Dit komt omdat de klachten zich bij elk persoon anders kunnen ontwikkel...

Medisch Medisch

Welke tests zijn er om voedselallergieë­n­ te diagnosticeren?

Om een voedselallergie te diagnosticeren wordt in de praktijk altijd eerst een anamnese uitgevoerd. Hierbij wordt je voorgesc...

Toon meer (1071)
Volg ons