Helpt melk tegen maagzuur?

Helpt melk tegen maagzuur?

Je hoort wel eens dat melk helpt tegen maagzuur, maar is dat ook correct?

Wat is maagzuur?

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, stroomt er te vaak inhoud van je maag terug de slokdarm in. De inhoud van de maag is ontzettend zuur, vandaar de benaming maagzuur. Een ander woord voor brandend maagzuur is "zuurbranden".

Iedereen heeft wel eens last van zulke oprispingen, maar wanneer je hier vaker last van hebt, kan dit vervelend zijn. Het is dan ook aan te raden om dan naar de huisarts te gaan.

Wist je dat...

...je je slokdarm kan beschadigen, wanneer je veel last hebt van brandend maagzuur? Er gaat dan namelijk te vaak maagzuur langs je slokdarm.

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

Voordat een huisarts medicatie voorschrijft, kan het zijn dat je eerst voeding- en leefstijl tips krijgt. Hieronder hebben we een paar op een rij gezet.

Tip 1: Vermijd zware maaltijden
Zware maaltijden blijven langer in de maag, waardoor ze sneller terugstromen naar de slokdarm. Door zware en vette maaltijden te vermijden, kun je dit voorkomen. Ook kun je maaltijden meer verdelen over de dag.

Tip 2: Let op bepaalde voedingsmiddelen
Enkele voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan alcoholhoudende dranken, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden en koolzuurhoudende dranken.

Tip 3: Drink/eet calcium
Calcium neutraliseert maagzuur. Calcium zit van nature in (plantaardige) melk(producten), kaas, graanproducten, brood en bepaalde groenten. Zo kan het helpen om een broodje of havermoutpap te eten.

Tip 4: Draag geen strakke kleding
Bij het dragen van strakke kleding is er meer druk op de maag. Hierdoor kan het brandend maagzuur bevorderen.

Helpt melk tegen maagzuur?

Er zit dus calcium in melk, wat maagzuur neutraliseert. Echter verlicht melk (met een hoog vetpercentage) de klachten maar eventjes. Deze klachten komen daarna weer (heftiger) terug.

Met die reden wordt er aangeraden om melk te drinken met een laag vetpercentage tijdens de maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk, havermelk of magere melk.

Tip

Kijk bij het aanschaffen van plantaardige melk altijd of de fabrikant vitaminen en mineralen heeft toegevoegd. Denk hierbij aan vitamine B12, D en calcium. Deze informatie kun je terugvinden op de achterkant van de verpakking.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoe wordt plantaardige melk gemaakt en is het gezond?

Naast de magere, halfvolle en volle melk, bestaan er ook plantaardige melksoorten. Bekende plantaardige melksoorten zijn...

Voeding Voeding

Welke amandelmelk bevat meer calcium dan melk?

Voor zover ons bekend bestaat er geen soort amandelmelk die meer calcium bevat dan gewone melk. Amandelmelk of amandeld...

Voeding Voeding

Wat is rauwmelkse kaas?

De melk die de meeste mensen kennen is gepasteuriseerde melk. De melk is dan kort verhit om bepaalde bacteriën uit te sc...

Medisch Medisch

Waarom kan je beter niet drinken tijdens de maaltijd?

Veel mensen drinken tijdens de maaltijd; denk aan een glas melk bij het ontbijt of een glas wijn bij het diner. Echter k...

Diëten Diëten

Helpt meer water drinken bij het afvallen?

Nee, meer water drinken alleen helpt niet bij het afvallen. Een glas water tussendoor helpt je wel om genoeg vocht binne...

Toon meer (194)