Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?
Voordat een huisarts medicatie voorschrijft, kan het zijn dat je eerst voeding- en leefstijl tips krijgt. Hieronder hebben we een paar op een rij gezet.
Tip 1: Vermijd zware maaltijden
Zware maaltijden blijven langer in de maag, waardoor ze sneller terugstromen naar de slokdarm. Door zware en vette maaltijden te vermijden, kun je dit voorkomen. Ook kun je maaltijden meer verdelen over de dag.
Tip 2: Let op bepaalde voedingsmiddelen
Enkele voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan alcoholhoudende dranken, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden en koolzuurhoudende dranken.
Tip 3: Drink/eet calcium
Calcium neutraliseert maagzuur. Calcium zit van nature in (plantaardige) melk(producten), kaas, graanproducten, brood en bepaalde groenten. Zo kan het helpen om een broodje of havermoutpap te eten.
Tip 4: Draag geen strakke kleding
Bij het dragen van strakke kleding is er meer druk op de maag. Hierdoor kan het brandend maagzuur bevorderen.
Helpt melk tegen maagzuur?
Er zit dus calcium in melk, wat maagzuur neutraliseert. Echter verlicht melk (met een hoog vetpercentage) de klachten maar eventjes. Deze klachten komen daarna weer (heftiger) terug.
Met die reden wordt er aangeraden om melk te drinken met een laag vetpercentage tijdens de maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk, havermelk of magere melk.