Kan je symptomen van een voedselallergie verlichten?

Kan je symptomen van een voedselallergie verlichten?

Voedselallergie is een heftige reactie van het afweersysteem op eiwitten in het voedsel. De eiwitten die verantwoordelijk zijn voor een allergische reactie, noemen we antigenen. 

Wat gebeurt er bij een allergische reactie?

Het lichaam ziet deze antigenen als 'indringers' en onderneemt actie wanneer deze het lichaam binnenkomen. Het lichaam reageert met antistoffen, ook wel IgE (Immunoglobulin E) genoemd. Elke keer wanneer het lichaam de antistof herkent, komen er allerlei stoffen vrij waaronder histamine. Dit wordt een allergische reactie genoemd. De ernst van deze reactie kan per persoon en per voedingsmiddel en zelfs per antigeen verschillen. Meestal treden de klachten vrij snel op. 

Klachten voedselallergie

De klachten bij een voedselallergie zijn niet bij iedereen hetzelfde, dus het is moeilijk te zeggen welke klachten er 'specifiek' optreden bij bijvoorbeeld een pinda allergie. Voorbeelden van klachten waar men mee te maken kan krijgen zijn: 

 • Huidklachten Jeuk, Roodheid, eczeem, oedeem, tinteling in de mond
 • Spijsverteringsklachten Misselijkheid, braken en diarree
 • Klachten aan de luchtwegen Astmatische klachten zoals benauwdheid en kortademigheid, maar ook verkoudheid gerelateerde klachten komen geregeld voor zoals een loopneus of rode ogen.
 • Hart- en vaatstelselklachten Daling van de bloeddruk, duizeligheid en anafylactische shock. Wanneer er niet op een anafylactische shock geanticipeerd wordt, kan deze reactie tot de dood leiden.
 • Overig Hoofdpijn, concentratieproblemen, groeiachterstanden

Welke voedingsmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken?

In principe kan ieder voedingsmiddel wat eiwit bevat een allergische reactie veroorzaken. De meeste allergische reacties worden gezien bij de volgende voedingsmiddelen.

 • Koemelk
 • Kippenei
 • Pinda's
 • Noten
 • Vis, schaal- en schelpdieren
 • Soja
 • Tarwe
 • Roosfruit (zoals appels, peren en perziken)

Kan je voedingsallergie symptomen verminderen?

De meeste klachten kan men voorkomen door een dieet te volgen. Een persoon met een allergie volgt bijvoorbeeld een pindavrij dieet. Het kan echter voorkomen dat er toch per ongeluk een stukje pinda, of sporen hiervan, in het lichaam komt, bijvoorbeeld via andere voedingsmiddelen.

Medicatie

Indien de klachten niet met een dieet voorkomen kunnen worden zijn er ook bepaalde medicijnen op de markt die de klachten kunnen verminderen. Een voorbeeld van zo'n medicijn is antihistaminica. Dit medicijn kan gebruikt worden bij een allergische reactie, maar dit middel kan ook preventief gebruikt worden om een reactie te voorkomen.

Epipen

Bij het risico op een anafylactische shock wordt een adrenalinepen (epipen) voorgeschreven. Dit is een injectiepen gevuld met adrenaline en versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Deze injectie wordt gebruikt bij een levensbedreigende acute allergische reactie (anafylaxie). 

Bericht bewaren
Beoordeel
Deborah

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Is een voedselallergie genetisch bepaald?

Bij een voedselallergie maakt je lichaam antistoffen aan tegen een allergeen in een voedingsmiddel. Dit kan vervelende k...

Medisch Medisch

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem van het lichaam op een abnormale manier op een voedingsmiddel. Het li...

Medisch Medisch

Wat zijn symptomen van voedselintolerant­i­e­?

Symptomen van voedingsintolerantie zijn over het algemeen minder erg dan een allergische reactie. Ook verschillen sympto...

Medisch Medisch

Zijn voedselallergieë­n gekoppeld aan eczeem?

Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommig...

Medisch Medisch

Wat kan een oorzaak van een voedselallergie zijn?

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor een voedselallergie die beide aanwezig moeten zijn om de allergie tot uiting te l...

Toon meer (1235)
Volg ons