Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en ontstaat er pijn doordat er ontstekingen ontstaan in de slijmvlieslaag rondom de gewrichten. Een gezonde leefstijl, gezonde voeding en voldoende beweging worden altijd geadviseerd. Al jaren wordt betwist of bepaalde voeding kan bijdragen tot een verlichting van klachten bij artrose.
Toch zijn er voedingsmiddelen die bepaalde vitaminen en mineralen bevatten die specifiek van belang zijn voor artrose patiënten. Ook wordt vaak een "mediterraans" dieet geadviseerd, vanwege de ontstekingsremmende werking van onverzadigde vetzuren in combinatie met veel groenten en fruit en volkoren producten.
Onverzadigde vetten, omega 3-vetzuren en vitamine D
Vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm en sardines bevatten omega 3-vetzuren en vitamine D. Maar ook olijfolie, avocado's en gebroken lijnzaad zijn voorbeelden van producten met goede onverzadigde vetten.
Groenten en fruit
Bijna alle groenten zijn ontstekingsremmend en vooral de groene bladgroenten bevatten daarnaast veel foliumzuur en ijzer, waar een artrose patiënt baat bij kan hebben. Vitamine C draagt bij tot het behoud van gezond kraakbeen en daarom wordt het nuttigen van fruit ook aangeraden.
Volkoren producten
Vezelrijke volkoren granen bevatten silicium. Dit is een mineraal dat een rol speelt bij de bescherming van het kraakbeen. Vezelrijke voeding kan daarnaast ontstekingsremmend werken. Daarnaast bevatten volkoren producten ijzer en veel B-vitaminen en zijn ze een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Overige voedingsadviezen
- Eet suikerrijke producten met mate.
- Vermijd zoveel mogelijk snacks en zoute producten.
- Drink voldoende water en drink geen alcohol.