Veel mensen denken dat de levensverwachting grotendeels genetisch bepaald wordt. Genen spelen echter een veel kleinere rol dan aanvankelijk werd aangenomen. Het blijkt dat omgevingsfactoren zoals voeding en levensstijl een grote invloed hebben op onze levensverwachting.
Plantaardige en mediterrane voeding
Een hoge inname van volkoren granen, groenten, fruit, noten en ook koffie wordt geassocieerd met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken. Anderzijds is een hoge inname van (rood) vlees en vooral bewerkt vlees positief gerelateerd aan sterfte door alle oorzaken. Daarnaast is het mediterrane dieet volgens meerdere onderzoeken het gezondste dieet voor een lange levensduur.
Volgens onderzoekers van Harvard hebben bepaalde soorten groente en fruit meer gezondheidsvoordelen dan andere soorten. Groene bladgroenten, waaronder spinazie, boerenkool en sla, evenals groenten die rijk zijn aan bètacaroteen en citrusvruchten en bessen verminderen de kans op vroegtijdig overlijden en op chronische ziekten.