Welke voedingsmiddelen bevorderen de spijsvertering?

Welke voedingsmiddelen bevorderen de spijsvertering?

Voor een goede spijsvertering is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Eet pure voedingsmiddelen en vermijd voorverpakte producten. Daarnaast is het belangrijk dat je veel vezelrijke voedingsmiddelen eet voor een goede spijsvertering.

Vezels

Voor een gezonde spijsvertering zijn voedingsvezels onmisbaar. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn onder andere groente en fruit. Groenten die vezelrijk zijn zijn onder andere broccoli, artisjok, knolselderij, schorseneren en rode kool. Voor fruit kun je kiezen uit bijvoorbeeld sinaasappels, frambozen, peren en appels met schil.

Daarnaast zijn peulvruchten en linzen goede bronnen van vezels. Kies ook voor volkoren graanproducten. Denk hierbij aan volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkoren pasta. Deze producten bevatten allemaal heel veel vezels.

 

Wist je dat...

...we per dag 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig hebben?

Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Vezels zorgen dus voor een goede en gezonde spijsvertering. Daarnaast geven vezels een vol gevoel wat als voordeel heeft dat je minder (ongezonde) voeding gaat snacken. Zeker als je bezig bent om af te vallen. Ten slotte verkleinen vezels de kans op diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.

Veel vezels zijn ook een voedingsbron voor onze darmbacteriën en kunnen daarnaast diarree en verstoppingen voorkomen. Poepen moet moeiteloos gedaan kunnen worden. Maar dan is het wel noodzakelijk dat je genoeg drinkt, want dit helpt ook voor het goed houden van je spijsvertering en het soepel houden van je ontlasting. Drink 1,5 tot 2 liter per dag en bij voorkeur water, thee en (gefilterde) koffie zonder suiker. Maar ook een groente smoothie voor de afwisseling is heerlijk. 

Tip

Pas op met alcohol! Wil je je spijsvertering gezond houden, kijk dan uit met het drinken van alcohol. Dit heeft een uitdrogende werking wat een goede spijsvertering kan belemmeren.

Beweging veel, stop met roken en voorkom stress

Zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Dit zorgt voor een levendige spijsvertering. Het beweegadvies voor volwassen is 2,5 uur per week matig tot intensief te bewegen. Zorg ook twee keer per week voor oefeningen/activiteiten die je botten en spieren sterker maken en doe balansoefeningen. Zeker voor de wat ouderen onder ons is dit verstandig.

Voorkom te veel blootstelling aan (langdurige) stress. Stress heeft een negatieve invloed op een gezonde en goed werkende spijsvertering en kan leiden tot leiden tot allerlei klachten aan je spijsvertering. Ook roken kan klachten veroorzaken aan de slokdarm, maag en darmen wat weer een negatieve invloed kan hebben op je spijsvertering.

Kortom, een gezonde en gevarieerde voeding met veel groenten, fruit, volkoren producten en voldoende water zorgen voor een gezonde spijsvertering. Voldoende vezels, beweging, en het vermijden van roken, alcohol en stress bevorderen de stoelgang nog meer.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, HBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach, Gewichtsconsulent (BGN) en Vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Hoe bevorder ik mijn spijsvertering?

Een goede spijsvertering is ontzettend belangrijk, maar waarom eigenlijk en hoe kun je dit bevorderen? Wij vertellen je ...

Medisch Medisch

Hoe snel werkt je spijsvertering?

De menselijke spijsvertering bestaat uit verschillende onderdelen. We zullen ze langsgaan met het voorbeeld van een bote...

Gezond leven Gezond leven

Hoe lang moet je na het eten wachten met water drinken?

Het is prima om tijdens of na de maaltijd water te drinken. Bevorderen spijsvertering Vroeger dacht men nog wel eens d...

Medisch Medisch

Wat helpt om het verzadigingsgevoe­l te bevorderen?

Er zijn een paar dingen die het verzadigingsgevoel kunnen bevorderen. Allereerst de twintig minuten regel. Deze zegt dat...

Medisch Medisch

Wat is je spijsvertering?

Je spijsvertering is de vertering van voeding tot voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. In de m...

Toon meer (542)