Welk voedsel zorgt voor verzuring van je lichaam?

Welk voedsel zorgt voor verzuring van je lichaam?

In onze Westerse maatschappij eten we veel zuurvormende voeding en te weinig basenvormende voeding om de verzuring te compenseren. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt voor een groot deel veroorzaak door een dagelijks overschot aan zuurvormend voedsel.

Zuuroverschot

Zuurvormende voedingsmiddelen laten, na verbranding ervan, zure afvalstoffen als urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren in vaste en in vloeibare vorm overal in het lichaam opgeslagen. Hoe meer zure afvalstoffen worden opgeslagen, des te groter de kans op lichamelijke klachten en aandoeningen.

Zuurbalans

Voor een goede zuurbalans op basis van alleen ons dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat we slecht 30 tot 40% basisch voedsel binnenkrijgen en maar liefst 60 tot 70% zuurvormend.

Welke voeding veroorzaakt verzuring?

Dierlijke eiwitten (vlees) en bewerkte granen als brood, ontbijtgranen en muesli leveren methionine, homocysteïne en cysteïne. Deze worden omgezet in sulfaat; een niet te verwerken zuur. Deze bronnen leveren een groot deel van de dagelijkse toevoer van zuren.

Overige zuurvormend voedsel en dranken zijn:

  • Alcohol
  • Geraffineerde suikers (aanwezig in gebak, brood, witte pasta, snoep, koek)
  • Koffie
  • Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken
  • Kaas
  • Chocolade
  • Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, xylitol, sacharide)
  • Vleesbouillon
  • Tafelzout
  • Margarine, zonnebloemolie, maisolie
  • Pinda's, pindasaus, walnoten

Basische voeding

Een tegenhanger van zuurvormende voeding is basenvormende voeding. Voorbeelden van basenvormende voeding zijn:

  • Groenten
  • Fruit
  • Gezonde granen zoals quinoa, gierst en amarant
  • Groene thee, gemberthee, rooibosthee (wanneer de thee vers is)
  • Water met citroensap
  • Stevia, ahornsiroop, rauwe honing, rauwe suiker
  • Cayenne, kurkuma, Himalaya zout, (verse) gember, knoflook, zeezout
  • Rijstsiroop
  • Vlaszaadolie, kokosolie, lijnzaadolie, sesamolie, visolie
  • Pasta van spelt 
Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

www.causamatics.be (link)

www.zuurbasekennis.nl (link)

Anneke Hoek

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Zorgt drinken tijdens het eten dat de maag weer snel leeg is?

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om drinken bij het eten. Waarom zou iemand wel of niet drinken bij de ma...

Medisch Medisch

Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Er zijn een aantal hormonen in ons lichaam die ons een blij en gelukkig gevoel kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn en...

Diëten Diëten

Hoe helpt een eliminatiedieet bij een voedselallergie?

Wanneer je last hebt van een voedselallergie kan het erg lastig zijn om te achterhalen waar je precies allergisch voor b...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is de functie van vetten in ons lichaam?

Vet is een energiebron voor het lichaam, net als koolhydraten. Vet kan ook een energievoorraad vormen in het lichaam, di...

Diëten Diëten

Welk dieet is het meest effectief om af te vallen?

Tegenwoordig zijn er talloze diëten die gewichtsverlies beloven (een koolhydraatarm dieet, Atkins, Sonja Bakker of een d...

Toon meer (1022)
Volg ons