In onze Westerse maatschappij eten we veel zuurvormende voeding en te weinig basenvormende voeding om de verzuring te compenseren. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt voor een groot deel veroorzaak door een dagelijks overschot aan zuurvormend voedsel.
Zuuroverschot
Zuurvormende voedingsmiddelen laten, na verbranding ervan, zure afvalstoffen als urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren in vaste en in vloeibare vorm overal in het lichaam opgeslagen. Hoe meer zure afvalstoffen worden opgeslagen, des te groter de kans op lichamelijke klachten en aandoeningen.
Zuurbalans
Voor een goede zuurbalans op basis van alleen ons dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat we slecht 30 tot 40% basisch voedsel binnenkrijgen en maar liefst 60 tot 70% zuurvormend.
Welke voeding veroorzaakt verzuring?
Dierlijke eiwitten (vlees) en bewerkte granen als brood, ontbijtgranen en muesli leveren methionine, homocysteïne en cysteïne. Deze worden omgezet in sulfaat; een niet te verwerken zuur. Deze bronnen leveren een groot deel van de dagelijkse toevoer van zuren.
Overige zuurvormend voedsel en dranken zijn:
- Alcohol
- Geraffineerde suikers (aanwezig in gebak, brood, witte pasta, snoep, koek)
- Koffie
- Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken
- Kaas
- Chocolade
- Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, xylitol, sacharide)
- Vleesbouillon
- Tafelzout
- Margarine, zonnebloemolie, maisolie
- Pinda's, pindasaus, walnoten
Basische voeding
Een tegenhanger van zuurvormende voeding is basenvormende voeding. Voorbeelden van basenvormende voeding zijn:
- Groenten
- Fruit
- Gezonde granen zoals quinoa, gierst en amarant
- Groene thee, gemberthee, rooibosthee (wanneer de thee vers is)
- Water met citroensap
- Stevia, ahornsiroop, rauwe honing, rauwe suiker
- Cayenne, kurkuma, Himalaya zout, (verse) gember, knoflook, zeezout
- Rijstsiroop
- Vlaszaadolie, kokosolie, lijnzaadolie, sesamolie, visolie
- Pasta van spelt