Welk voedsel zorgt voor verzuring van je lichaam?

Welk voedsel zorgt voor verzuring van je lichaam?

In onze Westerse maatschappij eten we veel zuurvormende voeding en te weinig basenvormende voeding om de verzuring te compenseren. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt voor een groot deel veroorzaak door een dagelijks overschot aan zuurvormend voedsel.

Zuuroverschot

Zuurvormende voedingsmiddelen laten, na verbranding ervan, zure afvalstoffen als urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren in vaste en in vloeibare vorm overal in het lichaam opgeslagen. Hoe meer zure afvalstoffen worden opgeslagen, des te groter de kans op lichamelijke klachten en aandoeningen.

Zuurbalans

Voor een goede zuurbalans op basis van alleen ons dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat we slecht 30 tot 40% basisch voedsel binnenkrijgen en maar liefst 60 tot 70% zuurvormend.

Welke voeding veroorzaakt verzuring?

Dierlijke eiwitten (vlees) en bewerkte granen als brood, ontbijtgranen en muesli leveren methionine, homocysteïne en cysteïne. Deze worden omgezet in sulfaat; een niet te verwerken zuur. Deze bronnen leveren een groot deel van de dagelijkse toevoer van zuren.

Overige zuurvormend voedsel en dranken zijn:

  • Alcohol
  • Geraffineerde suikers (aanwezig in gebak, brood, witte pasta, snoep, koek)
  • Koffie
  • Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken
  • Kaas
  • Chocolade
  • Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, xylitol, sacharide)
  • Vleesbouillon
  • Tafelzout
  • Margarine, zonnebloemolie, maisolie
  • Pinda's, pindasaus, walnoten

Basische voeding

Een tegenhanger van zuurvormende voeding is basenvormende voeding. Voorbeelden van basenvormende voeding zijn:

  • Groenten
  • Fruit
  • Gezonde granen zoals quinoa, gierst en amarant
  • Groene thee, gemberthee, rooibosthee (wanneer de thee vers is)
  • Water met citroensap
  • Stevia, ahornsiroop, rauwe honing, rauwe suiker
  • Cayenne, kurkuma, Himalaya zout, (verse) gember, knoflook, zeezout
  • Rijstsiroop
  • Vlaszaadolie, kokosolie, lijnzaadolie, sesamolie, visolie
  • Pasta van spelt 
Anneke Hoek

Geschreven door Anneke Hoek, Ouders en Kind voedingscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

MedischMedisch

Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Er zijn een aantal hormonen in ons lichaam die ons een blij en gelukkig gevoel kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn en...

MedischMedisch

Zorgt drinken tijdens het eten dat de maag weer snel leeg is?

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om drinken bij het eten. Waarom zou iemand wel of niet drinken bij de ma...

MedischMedisch

Welk voedsel werkt ontspannend?

Wanneer je lichaam stress ervaart, kan je meer trek krijgen in zoete, vette of zoute voeding. Dit is een reactie van het...

DiëtenDiëten

Welk dieet is het meest effectief om af te vallen?

Tegenwoordig zijn er talloze Tegenwoordig zijn er talloze diëten die die gewichtsverlies beloven (een koolhydraatarm di...

Gezond levenGezond leven

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nut...

Toon meer (913)