De ziekte van Dühring wordt ook wel Dermatitis Herpetiformis genoemd. Het is een huidaandoening waarbij jeukende plekken op bepaalde lichaamsdelen ontstaan.
Vaak gaat de ziekte van Dühring gepaard met coeliakie, oftewel een gluten intolerantie. Coeliakie is een auto-immuun aandoening waarbij het lichaam het eten van gluten niet kan verdragen. Gluten zijn eiwitten die in bepaalde graansoorten gevonden kunnen worden, zoals tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van het dunne darm.
De ziekte van Dühring kan ook beïnvloed worden door jodium in het eten, voornamelijk uit gejodeerd zout, schaaldieren en hoestdrank. Het eten van deze producten kan in sommige gevallen een verergering van de ziekte veroorzaken.
De ziekte van Dühring wordt behandeld met medicatie én een gluten en/of jodiumvrij dieet. Dit wordt vaak in samenwerking met de diëtist gedaan.