Vegan zijn, ofwel een veganistisch dieet volgen, betekent dat je geen dierlijke producten consumeert of gebruikt in het dagelijks leven. Dit kan prima in combinatie met zwanger zijn, maar om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen zul je enkele maatregelen moeten treffen.
Suppletie van vitamines en mineralen
Vlees, vis, zuivel en eieren bevatten essentiële vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het functioneren van het mensenlijk lichaam. Wanneer je deze producten mist, wordt er geadviseerd deze vitamines en mineralen voldoende te suppleren.
Voor zwangeren geldt dit eigenlijk ook, maar hier is het extra belangrijk. Zwangere vrouwen die geen dierlijke producten nuttigen hebben een groter risico op een tekort aan ijzer, calcium, vitamine B12 en essentiële vetzuren. Dit zijn voedingsstoffen die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind.
Advies van een professional
Zonder dierlijke producten kan het lastig zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden te behalen. Vanuit gezondheidsprofessionals wordt geadviseerd om contact op te nemen met een diëtist. Een diëtist kan de voedingsinname analyseren en tips en adviezen geven om zo tekorten in voedingsstoffen te voorkomen.
Vitamine C voor ijzeropname
Een tip voor een zwangere die veganistisch eet is om bij elke maaltijd een portie groente of fruit te eten. Groente en fruit bevatten namelijk een hoge dosis aan vitamine C. Vitamine C kan de opname van ijzer vergemakkelijken in het lichaam.