Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën?

Een voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten uit onze voeding. De eiwitten die dit veroorzaken worden allergenen genoemd.

In principe kan elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat een allergische reactie veroorzaken. Wel zijn er producten die vaker een allergische reactie veroorzaken dan andere.

De meest voorkomende voedingsmiddelen waarbij sprake is van een voedselallergie zijn:

Koemelk • Ei
• Noten
• Pinda’s
Tarwe • Schaaldieren
• Weekdieren
• Vis
• Sulfiet
Soja • Sesam
• Mosterd
• Selderij
• Lupine

Ook kunnen glutenbevattende granen en lactose klachten veroorzaken. Echter is hierbij geen sprake van een allergie.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Zijn voedselallergieën gekoppeld aan eczeem?

Desiré van der Kruk
Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommige patiënten kan worden vererge...

Kun je voedselallergieën voorkomen bij een kind?

Else Teuben
Voorkomen kan niet. Wel kan het geven van oefenhapjes aan een baby tussen de 4-6 maanden, niet eerder en niet later, de kans verkleinen op voedselalle...

Helpt borstvoeding voedselallergieën te voorkomen?

Else Teuben
Voorkomen kan het niet, maar er is wel minder risico op voedselallergieën als een kind borst gevoed is. Een voedselallergie is niet te genezen, maar d...

Hoe worden voedselallergieën gediagnosticeerd?

Fleur Drost
Voedselallergieën diagnosticeren is niet gemakkelijk. Dit komt omdat de klachten zich bij elk persoon anders kunnen ontwikkelen en er geen standaard i...

Welke tests zijn er om voedselallergieën te diagnosticeren?

Fleur Drost
Om een voedselallergie te diagnosticeren wordt in de praktijk altijd eerst een anamnese uitgevoerd. Hierbij wordt je voorgeschiedenis nagevraagd, om z...
Toon meer (951)
Volg ons