Hoe worden voedselallergieën gediagnosticeerd?

Voedselallergieën diagnosticeren is niet gemakkelijk. Dit komt omdat de klachten zich bij elk persoon anders kunnen ontwikkelen en er geen standaard is voor klachten die typerend zijn voor een voedselallergie.

In de praktijk wordt er altijd eerst een anamnese uitgevoerd. Hierbij wordt je voorgeschiedenis nagevraagd, om zo een helder beeld te krijgen van de allergische reacties. Hierna wordt de diagnose onderbouwd met een bloedonderzoek en/of een huidpriktest. Een andere mogelijk is een provocatie. Dit houdt in dat het allergeen waar je mogelijk allergisch voor bent wordt gegeven (in oplopende hoeveelheden) en er hierna wordt gekeken of er een allergische reactie optreedt. Dit gebeurt onder begeleiding van een arts of diëtist.

Geschreven door

Fleur Drost beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Fleur Drost

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Zijn voedselallergieën gekoppeld aan eczeem?

Desiré van der Kruk
Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommige patiënten kan worden vererge...

Kun je voedselallergieën voorkomen bij een kind?

Else Teuben
Voorkomen kan niet. Wel kan het geven van oefenhapjes aan een baby tussen de 4-6 maanden, niet eerder en niet later, de kans verkleinen op voedselalle...

Helpt borstvoeding voedselallergieën te voorkomen?

Else Teuben
Voorkomen kan het niet, maar er is wel minder risico op voedselallergieën als een kind borst gevoed is. Een voedselallergie is niet te genezen, maar d...

Welke tests zijn er om voedselallergieën te diagnosticeren?

Fleur Drost
Om een voedselallergie te diagnosticeren wordt in de praktijk altijd eerst een anamnese uitgevoerd. Hierbij wordt je voorgeschiedenis nagevraagd, om z...

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...
Toon meer (269)
Volg ons