Kun je een tekort aan ijzer krijgen als je geen vlees eet?

IJzer is een belangrijk mineraal wat zorgt voor een goede weerstand. Het levert het lichaam energie wat iedereen nodig heeft om te kunnen functioneren.

Een ijzertekort zal je vooral merken aan de algemene fysieke toestand. Symptomen van een ijzertekort zijn algemene zwakte, last hebben van de ogen, een verminderde weerstand en onder andere jeuk, bleekheid en haaruitval.

IJzertekort kan veroorzaakt worden door bloedverlies (bij bijvoorbeeld de menstruatie), een verminderde opname van ijzer, langdurige fysieke inspanning (zoals duursport) en natuurlijk te weinig ijzerrijk voedsel. Een ijzertekort kan in alle leeftijdscategorieën voorkomen. Vrouwen, opgroeiende kinderen en vegetariërs vormen de belangrijkste risicogroep.

Producten die veel ijzer bevatten, zijn vooral dierlijke producten zoals (rood) vlees, vis en zeevruchten. Maar ook eieren, peulvruchten, brood, noten en zaden zijn een ijzerbron. Over het algemeen geldt dat je geen vlees nodig hebt om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt en een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, is de kans op een ijzertekort klein.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Waardoor wordt ijzer verschillend opgenomen door het lichaam?

Else Teuben
IJzer, non-heemijzer of heemijzer, kan volgens onderzoek in combinatie met onder andere vitamine C of calcium anders door het lichaam worden opgenomen...

Hebben vrouwen meer ijzer nodig?

Alicia Izeboud
Mannen en vrouwen hebben dezelfde hoeveelheid ijzer nodig totdat vrouwen gaan menstrueren. Dit is tot ongeveer 13 jaar 11 mg per dag. Omdat vrouwen ti...

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ijzer?

Fleur Drost
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn dierlijke producten zoals vlees, gevogelte, vis en ei. Ook vind je veel ijzer in plantaardige producten ...

Waar is ijzer goed voor?

Melissa Verlaan
IJzer is een spoorelement (mineraal) dat in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomt. Het zit vooral in rood vlees, vis, donkergroene groenten, vo...

Is rood vlees ongezond?

Alicia Izeboud
Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat veel voedingsstoffen die gunsti...
Toon meer (759)
Volg ons