Vitamines zijn voor iedereen belangrijk, maar toch heeft de één net iets meer nodig dan de ander. Dat komt door een combinatie van factoren zoals gewicht, stofwisseling en genetische aanleg.
Stofwisseling sporters hoger
Voor mensen die veel sporten ligt de stofwisseling vaak wat hoger. Hierdoor ligt hun behoefte voor bepaalde vitamines ook hoger dan gemiddeld. Tegelijkertijd is hun energiebehoefte groter en daarom zullen zij automatisch meer vitamines binnenkrijgen via de voeding, mits zij een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebben.
In principe kan iedereen met een gezond voedingspatroon volledig aan alle benodigde vitamines komen, dus is het slikken van extra vitaminesupplementen meestal niet nodig.
Vitamine B6 en D bij sport
Er zijn wel een aantal vitamines waarvan gedacht wordt dat deze een rol kunnen spelen bij de sportprestatie. Dat zijn de volgende twee vitamines:
- Vitamine B6: deze vitamine zorgt dat je energieker bent en kan daarom helpen om beter te presteren tijdens het sporten.
- Vitamine D: deze vitamine helpt bij het reguleren van calcium, wat nodig is voor sterke botten en een goede spierfunctie.
Het is echter wel belangrijk om de aanvaardbare bovengrens, welke is opgesteld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), niet te overschrijden. Een te hoge inname gedurende een langere tijd kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hierbij moet gedacht worden aan zenuwaandoeningen in de ledematen door een langdurig te hoge inname van vitamine B6 of schade aan de nieren door een te hoge inname van vitamine D.