Vetten +1

Zijn margarine en halvarine gezonder dan roomboter?

Halvarine en margarine

Halvarine is net als margarine een mengsel van plantaardige oliën, overige vetten en water. Het verschil tussen halvarine en margarine is dat halvarine vijftig procent minder vet en dus minder calorieën bevat. Tijdens het productieproces wordt aan zowel halvarine als margarine vitamine A, vitamine D en vitamine E toegevoegd.

Roomboter

Roomboter bestaat voor minstens tachtig procent uit afgeroomd melkvet en water. Het is een meer natuurlijk product dan halvarine en margarine. Roomboter bevat net als halvarine en margarine vitamine A, vitamine D en vitamine E. De hoeveelheid vitamine D in roomboter is wel lager dan de hoeveelheid vitamine D in halvarine en margarine.

Verzadigd vet

Omdat de hoeveelheid verzadigd vet in roomboter een stuk meer is dan de hoeveelheid verzadigd vet in margarine en halvarine, is het advies om bij voorkeur halvarine of margarine te gebruiken in plaats van roomboter. Verzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Geschreven door

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Samantha Annaars

Diëtist & Eigenaresse Online-afslanken.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Is roomboter gezonder dan halvarine?

Alicia Izeboud
Roomboter wordt gemaakt uit het vet van koemelk. Roomboter is het soort vet dat, als het afkoelt, hard wordt. Dat komt omdat roomboter een hoog gehalt...

Is roomboter beter dan margarine?

Aisha Kaars
Roomboter is niet per se beter dan margarine. Afhankelijk van hoeveel ervan gegeten wordt is roomboter misschien zelfs een minder goede optie voor de ...

Wat is het verschil tussen margarine en halvarine?

Simone Braams
Het grote verschil tussen margarine en halvarine is de hoeveelheid vet in het product. Margarine bestaat voor 80% uit vet en halvarine voor 40% uit ve...
Vetten +1

Waar wordt margarine van gemaakt?

Terry Schouten
Margarine is een bewerkt product dat in een fabriek gemaakt wordt. Margarine wordt gemaakt van verschillende oliën, zoals koolzaadolie, lijnzaadolie e...

Welke soort boter kan ik het beste kiezen?

Fleur Drost
Om je brood te besmeren kan je het beste zachte margarine of halvarine gebruiken. Hiermee krijg je vet en ook vitamine A, D en E binnen. Om te bakken ...
Toon meer (1277)
Volg ons