Nee, hoe bruin het brood is staat niet gelijk aan hoe gezond het brood is. In sommige witbroden wordt bijvoorbeeld gebrande moutmeel toegevoegd dat zorgt voor een specifieke smaak en een donkere kleur. Het lijkt dan op volkorenbrood, terwijl het in werkelijkheid witbrood is. Wel is het zo dat volkorenbrood altijd bruin is.
Brood is alleen gezonder als het gemaakt is van volkorenmeel. Dit kun je achterhalen door te kijken op de verpakking en ingrediëntenlijst of door het te vragen aan de bakker. Als het brood gemaakt is van volkorenmeel, dan staat er op de verpakking "volkorenbrood" en in de ingrediëntenlijst "volkorenmeel".
Andere soorten brood zijn bijvoorbeeld witbrood en bruinbrood. In de ingrediëntenlijst van witbrood zou er tarwe "bloem" staan en in die van bruinbrood zou er tarwe "meel" staan. Tarwemeel is een mengsel van tarwebloem en volkorenmeel. Bruinbrood is dus wat gezonder dan witbrood, maar minder gezond dan volkorenbrood.