Wat is meel?

Wat is meel?

Een graankorrel bestaat uit de meellichaam, zemel en kiem. Om hier volkorenmeel van te maken wordt de hele graankorrel gemalen. Het is dan klaar om gebruikt te worden voor het maken van bijvoorbeeld volkorenbrood. Dit volkorenmeel kan ook nog gemengd worden met bloem. Dit mengsel wordt dan meel genoemd en wordt gebruikt om bruinbrood van te maken.

In (volkoren)meel zitten meer voedingsstoffen dan in bloem. Dat komt omdat de zemelen en kiemen van de graankorrels niet weg worden gezeefd bij volkorenmeel, in tegenstelling tot bloem. Zo zitten er twee tot drie keer meer vezels in volkorenmeel dan in bloem.

Niet alle meelsoorten zijn gemaakt van granen. Zo is er bijvoorbeeld amandelmeel, boekweitmeel en kikkererwtenmeel. Deze voedingsmiddelen zijn simpelweg fijn gemaald en worden op vergelijkbare manieren gebruikt als meel van graansoorten.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recept)

3 Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recepten)

Steeds meer mensen proberen brood zo veel mogelijk te mijden. Zo kun je last hebben van een tarwe- of glutenintolerantie...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Crackers

Crackers ook wel knäckebröd: een gezonde keuze bij afvallen?

Probeer je af te vallen of ben je op zoek naar een gezonde snack? Dan ligt het eten van crackers misschien voor de hand....

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

Rozenbottel: een bolletje vol vitamine C

Rozenbottel: van een prachtige bloem tot een vitaminebom

Heb je weleens een rauwe rozenbottel geproefd? Dat vond je dan vast niet echt lekker, want de smaak is vrij zuur. Jammer...

Lees wat je gemist hebt

14215 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'