Wat is oxaalzuur?

Wat is oxaalzuur?

Oxaalzuur is een organische verbinding die in veel planten voorkomt. Zo komt oxaalzuur voor in onder andere spinazie, boerenkool, rabarber, bieten, thee, cacao en noten.

In planten is oxaalzuur meestal gebonden aan mineralen en vormt het oxalaat. De termen "oxaalzuur" en "oxalaat" worden in de voedingswetenschap door elkaar gebruikt.

Je lichaam kan zelf oxalaat produceren of het uit voedsel halen. Eenmaal geconsumeerd, kan oxalaat binden aan mineralen om verbindingen te vormen, waaronder calciumoxalaat en ijzeroxalaat. Dit komt meestal voor in de dikke darm, maar kan ook plaatsvinden in de nieren en andere delen van de urinewegen. Voor de meeste mensen worden deze verbindingen vervolgens via de ontlasting of urine uitgescheiden.

Voor mensen die de neiging hebben om nierstenen te vormen kan een dieet hoog in oxalaat een verhoogd risico op nierstenen met zich mee brengen.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Intermittent fasting, is het gezond?

Intermittent fasting: de voordelen, nadelen en de verschillende soorten op een rij

Intermittent fasting is hot. Het is een manier om af te vallen die de aandacht trekt. Maar is het gezond? Wat zijn de v...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van deze pla...

Nierstenen

Nierstenen, de meestvoorkomende oorzaken en de behandeling

Nierstenen komen vaak voor en kunnen zeer pijnlijk zijn. Mogelijk door een slecht voedingspatroon hebben steeds meer men...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Lijnzaad boost je Spijsvertering en Hartgezondheid

6 Voordelen van lijnzaad (is het een superfood of toch niet?)

Als ik je zou vragen om vijf superfoods op te noemen, is de kans groot dat je lijnzaad opnoemt.  De bruine zaden zijn r...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

Rabarber (wetenschappelijke naam Rheum rhabarbarum) is van oorspronkelijk Aziatisch. De groente staat bekend om de rode ...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'