Wat zijn plantesterolen?

Wat zijn plantesterolen?

Plantesterolen zijn bioactieve stoffen. Plantesterolen komen in lage hoeveelheden voor in plantaardige oliën en graanproducten. Ook zijn plantesterolen vaak toegevoegd aan functionele voedingsmiddelen zoals margarine of yoghurtproducten.

Plantesterolen remmen de cholesterolopname in de darmen en kunnen het cholesterolgehalte met gemiddeld circa 10% verlagen bij gebruik van ongeveer 2 gram per dag.

Een portie cholesterolverlagende yoghurt van 250 gram levert ongeveer 1 gram plantesterolen. Een boterham besmeerd met halvarine levert ongeveer 0,4 gram.

De Europese Unie houdt een maximum aan van 3 gram plantesterolen per dag als veilige inname. Bij hoeveelheden boven 3 gram per dag is er de mogelijkheid dat de opname van vetoplosbare vitamines wordt verstoord.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, Diëtist bij St. Antonius ZiekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze p...

Aardpeer: vezelrijke, vergeten groente

Aardpeer: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Hoe vaak staat aardpeer bij jou op het menu? Het is onvoorstelbaar dat deze knol in Nederland tot de vergeten groenten b...

chroom

Chroom: Soorten, Voordelen en tekort Herkennen

Van sommige stoffen heeft je lichaam maar hele kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Een daarvan is ...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'