Er bestaan in totaal ongeveer 35 soorten plantaardige oliën. Olie (vet) levert energie en de in vet oplosbare vitamine E. Daarbij is vet een belangrijke bouwsteen voor cellen in het lichaam en behoort het in een gezond voedingspatroon.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten vet: onverzadigd, verzadigd en transvet. Onverzadigd vet is herkenbaar omdat het vaak vloeibaar is op kamertemperatuur. Onverzadigd vet verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Verzadigd- en transvet is vaak hard bij kamertemperatuur en verhoogt daarentegen het risico op ziektes, waarbij transvet zelfs nog slechter is. Lees hier verder over verschillende vetten.
Sommige plantaardige oliën zijn gezonder dan anderen. Op basis van bovenstaande informatie kan er onderscheid gemaakt worden tussen gezonder en ongezonder. Kokosolie is de meest ongezonde plantaardige olie met 86% verzadigd vet, op de voet gevolgd door palmolie met 48% verzadigd vet. Olijfolie, zonnebloemolie en notenoliën bestaan voor minder dan circa 15% uit verzadigd vet en zijn daardoor de meest verantwoorde keuzes.