Een pomelo is een fruitsoort en valt onder de categorie citrusvruchten. Het is een kruising tussen een pompelmoes en een grapefruit. Qua uiterlijk is de pomelo te vergelijken met een grapefruit. Dit is niet heel toevallig aangezien deze vrucht ook behoort tot de familie van de grapefruit. Dus niet alleen qua uiterlijk maar ook qua innerlijk lijkt de pomelo op een grapefruit.
Soorten pomelo
Er zijn twee soorten pomelo; een met geel/wit vruchtvlees en een met roze vruchtvlees. Beiden smaken zoeter dan een grapefruit. De geel/witte soort is de meest zoete versie van de twee. Naast zoet zijn ze beide ook wel licht bitter van smaak. Je kunt het vergelijken met een zoete, citroenachtige smaak.
Herkomst en gebruik
De pomelo is afkomstig uit Maleisië, Thailand en China maar is ook verkrijgbaar in Israël en is het hele jaar door verkrijgbaar.
De pomelo kun je op dezelfde manier eten en gebruiken als de grapefruit; gewoon los te eten zoals ander fruit, het drinken als een vruchtensap of in een smoothie verwerken. Het vruchtvlees, qua structuur stevig en sappig, kun je ook verwerken in toetjes of salades. Maar een pomelo is ook heerlijk in het ontbijt verwerkt in bijvoorbeeld havermout of yoghurt.
Bewaren
Leg een pomelo niet in de koelkast maar wel op een koele plek, dan zijn ze een tot drie weken te bewaren. Hoe langer ze bewaard worden, des te minder lekker ze worden. Als je alleen het vruchtvlees wilt bewaren leg dit dan wel, in folie, in de koelkast. Op deze manier kun je het vruchtvlees een paar dagen bewaren.
Hoe gezond is de pomelo?
Absoluut een heel gezond stuk fruit! Een pomelo bevat heel veel vitamine C. Sterker nog, bij het eten van een volledige pomelo krijg je bijna twee keer zoveel vitamine C binnen dan je eigenlijk dagelijks nog hebt.
Naast dat een pomelo gezond is, is het ook laag in calorieën. De voedingswaarde van een pomelo per 100 gram is:
- 38 calorieën
- 9,6 gram koolhydraten (waarvan 7,5 gram suikers)
- 0,04 gram vetten
- 1 gram vezels
- 61 milligram vitamine C
- 216 milligram kalium