De zin en onzin van probiotica

Heb je last van je darmen? Dan kun je een opgeblazen gevoel of vervelende krampen ervaren. Probiotica zou dit soort klachten kunnen verhelpen. Wellicht overweeg je om dit te gaan gebruiken. Hierdoor vraag je je misschien af ‘Kun je zomaar probiotica slikken?’ 

Op tv komen regelmatig reclames voorbij waarin producten met probiotica de hemel in worden geprijsd. Deze middelen zouden wonderen verrichten. Maar is dat ook echt zo? Ik heb de zin en onzin van probiotica voor je uitgezocht.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

probiotica darmen

Wat zijn probiotica?

Probiotica is de verzamelnaam voor goede bacteriën die in je darmen te vinden zijn.

Deze kleine stofjes hebben een belangrijke functie. Ze houden namelijk je darmstelsel in balans. 

Je krijgt deze stofjes binnen via je voedsel. 

Dat gaat met miljoenen. In een flesje Yakult zitten bijvoorbeeld zo’n 20 miljoen gezonde bacteriën.

Probiotica zijn melkzuurbacteriën. Deze vind je voornamelijk in producten die gefermenteerd zijn. Dat zijn bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk en kimchi. Deze producten zijn gecontroleerd ‘bedorven’. Daarom bevatten ze veel bacteriën. 

Melkzuurbacteriën worden niet afgebroken in je maag. Daarom kunnen ze zo bij je darmen terechtkomen en hier hun belangrijke taak uitvoeren. Ben je benieuwd wat die taak inhoudt? Je leest het hier.

Wist je dat...

...alle bacteriën in je darmen ook wel je darmflora genoemd worden? Samen wegen zij meer dan 1,5 kilo. De samenstelling van je darmflora verschilt per persoon.

Soorten probiotica

Niet alle probiotica zijn hetzelfde. Er leven miljarden bacteriën in je maag- en darmstelsel. En ze verschillen allemaal van elkaar. Bekende voorbeelden zijn lactobacillen, bifidobacteriën en streptokokken. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De voordelen van probiotica

Je hebt miljarden bacteriën in je darmen. Waar zijn probiotica allemaal goed voor? Ik zet de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

darmen in balans

Voordeel 1: Ze beschermen je tegen slechte bacteriën

Ben je gezond? Dan bestaat de helft van je darmflora uit gezonde bacteriën.

Deze gezonde bacteriën hebben een belangrijke taak. Ze zorgen ervoor dat slechte bacteriën zich minder makkelijk kunnen vermenigvuldigen.

Dat werkt als volgt. Je darmwand is normaal gesproken helemaal bedekt met bacteriën. Gezonde bacteriën zorgen ervoor dat de schadelijke stofjes niet de ruimte hebben om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor word je niet of minder snel ziek.

Voordeel 2: Ze verteren bepaalde voedingsstoffen

Verder hebben probiotica de belangrijke functie om bepaalde voedingsstoffen te verteren. Denk hierbij aan bepaalde soorten vezels. Je maag en darmen kunnen namelijk niet alles verwerken. Je hebt dus probiotica nodig om voedsel goed te verteren. 

Voordeel 3: Ze stimuleren je stoelgang

Een andere functie van probiotica is dat deze stofjes de stoelgang stimuleren. De gezonde bacteriën helpen je darmen om goed te functioneren. Je loopt dan minder risico op obstipatie en diarree.

Wist je dat...

...een gezonde darmflora ook bijdraagt aan een sterk immuunsysteem? Je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je afweersysteem.

probiotica en prebiotica

Het verschil tussen probiotica en prebiotica

Ben je op zoek naar probiotica ervaringen? Dan ben je vast wel de term prebiotica tegengekomen.

Maar wat zijn prebiotica eigenlijk? Zit er een verschil tussen de twee of zijn het vergelijkbare dingen?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Er is een duidelijk verband tussen de twee. Probiotica nemen bepaalde stoffen op, zoals vezels.

Prebiotica is de verzamelnaam voor al deze stofjes die door de probiotica worden opgenomen. De twee hebben elkaar dus nodig. 

Zonder voldoende probiotica lukt het je lichaam niet om bepaalde vezels te verwerken. Tegelijkertijd heb je genoeg prebiotica nodig, omdat probiotica zich ermee voedt. Je hebt dus een goede balans nodig.

Wist je dat...

...prebiotica is als het ware de voeding die je je darmbacteriën geeft. Als je ze ‘goede’ voeding geeft, kunnen ze hun werk goed doen. Goede voeding is rijk aan voedingsvezels. In dit artikel over vezels ontdek je wat vezelrijke voeding is.

probiotica drinken

Wie heeft (extra) probiotica nodig?

Iedereen heeft probiotica nodig!

Je darmen functioneren namelijk niet goed zonder deze gezonde bacteriën. Ze zijn dus essentieel.

Toch is het niet voor iedereen nodig om extra producten met melkzuurbacteriën te eten of drinken. 

Je krijgt goede bacteriën binnen uit je voeding. Toch kan extra probiotica in bepaalde gevallen zinvol zijn. Bijvoorbeeld in de volgende situaties.

Het Prikkelbare Darmsyndroom

De gezonde bacteriën helpen bij het prikkelbare darmsyndroom. In dit artikel over het prikkelbare darmsyndroom lees je wat je nog meer kunt doen om klachten te verminderen.

buikgriep probiotica

Buikgriep

Ook na een buikgriep kan wat extra probiotica misschien helpen. De balans in je darmen kan dan namelijk verstoord zijn.

Daarom kan het helpen om je probiotica aan te vullen.

Het is niet wetenschappelijk bewezen of je je dan ook sneller beter voelt.

Antibiotica

Slik je antibiotica? Dan kan extra probiotica helpen om de balans in je darmen te behouden. Bij kinderen lijkt het nemen van probiotica voor minder klachten te zorgen tijdens een antibioticakuur. Je leest er meer over in dit artikel.

Tip

Ga je antibiotica slikken en wil je de kans op diarree zo klein mogelijk houden? Eet of drink dan minstens een keer per dag een product dat rijk is aan probiotica. Dat kan Yakult zijn, maar ook een schaaltje yoghurt.

nadelen van probiotica

Wat zijn de nadelen van probiotica?

Het is mogelijk dat probiotica bijwerkingen veroorzaken.

Houd hier rekening mee wanneer je meer melkzuurbacteriën aan je voedingspatroon wilt toevoegen.

Wat zijn de nadelen van probiotica precies? 

Nadeel 1: Ze veroorzaken mogelijk maag- en darmklachten

Een van bijwerkingen is dat deze bacteriën soms voor darmklachten zorgen. Het is nog niet zeker waarom deze klachten ontstaan.

Misschien omdat je de natuurlijke balans in je darmen verstoort. Deze bijwerking neemt een paar weken na gebruik af.

hoofdpijn probiotica

Nadeel 2: Je kunt hoofdpijn krijgen

Heb je last van hoofdpijn nadat je veel melkzuurbacteriën hebt binnengekregen?

Dat is niet gek, maar wel een heel vreemde bijwerking.

Het komt doordat producten met gezonde bacteriën vaak ook aminen bevatten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Dit zijn natuurlijke stofjes die in allerlei producten zitten. Ze kunnen geen kwaad. Het kan wel zo zijn dat jij er overgevoelig voor bent. Je krijgt dan last van hoofdpijn.

Nadeel 3: Je kunt last krijgen van ontstekingen

Sommige probiotica bijwerkingen zijn enorm zeldzaam. Dat geldt zeker voor het ontstaan van infecties.

Het innemen van grote hoeveelheden melkzuurbacteriën kan bij kwetsbare mensen voor ontstekingen zorgen.

Tip

Twijfel je of je probiotica wilt gebruiken? Een voedingsexpert kan je er alles over vertellen. Via onze gratis Matching tool kom je in contact met een professional bij jou in de buurt.

Wat is de beste probiotica?

Wil je zelf ook probiotica gaan slikken? Dan is het fijn om te weten wat de beste probiotica zijn. Je hebt verschillende opties. Zo zijn er voedselproducten tot pillen en poeders.

Er zijn merken die pillen of poeders verkopen waar veel probiotica in zou zitten. Het is alleen niet bewezen dat deze super geconcentreerde pillen ook echt werken.

De stoffen zijn namelijk sterk bewerkt. Wetenschappers weten daarom niet of ze je darmen echt bereiken.

producten met probiotica

Is Yakult de beste probiotica?

Ben je op zoek naar producten met probiotica?

Dan kom je al snel uit bij producten als Yakult en Activia.

Deze claimen vol te zitten met gezonde bacteriën. Maar bevatten deze producten ook de beste probiotica? 

Eigenlijk zitten er geen betere probiotica in Yakult of Activia dan in normale yoghurt of rauwmelkse kaas. De smaak van het product is natuurlijk wel anders. Kies dus vooral voor de probiotica die jij lekker vindt.

Vaak zijn er ook andere stoffen toegevoegd aan probiotica als Activia en Yakult. Zo kan er veel suiker in zitten. Het is dan vaak beter om gewoon yoghurt te eten of karnemelk te drinken.

Wist je dat...

...alle producten met probiotica een andere samenstelling van bacteriën bevatten? In yoghurt zitten dus andere bacteriën dan in Yakult. 

Conclusie

Probiotica zijn allerlei gezonde bacteriën die de balans in je darmen behouden. Ze helpen ook met het verteren van bepaalde voedingsstoffen. Deze bacteriën zijn dus belangrijk voor je gezondheid. 

Wanneer moet je probiotica innemen? Sommige mensen zweren bij probiotica wanneer ze ziek zijn geweest of antibiotica slikken. Toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat je je hierdoor sneller beter voelt. 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13440 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'