Een product wordt puur genoemd wanneer het natuurlijk en zo min mogelijk bewerkt is. De claim 'puur' is niet beschermd in de Nederlandse warenwet, dus elke producent of verkoper kan een andere soortgelijke definitie hanteren.
Pure producten
Voorbeelden van producten die puur worden genoemd, zijn biologische groenten, fruit, melk, eieren, onbewerkte granen zoals havervlokken en meer. Producten die niet biologisch zijn, worden niet gerekend tot puur, omdat zij restanten van chemische bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten. Dit geldt vooral voor groenten en fruit. Voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen die vaak niet puur worden genoemd, zijn brood, pasta, koek en frisdranken met synthetische zoetstoffen.
Bewerkt en onbewerkt
Puur eten is niet nodig om gezond te eten. Het is wel beter om je voeding zoveel mogelijk te laten bestaan uit onbewerkte voedingsmiddelen. In bewerkte voedingsmiddelen zitten namelijk vaak meer zout, suiker en minder vitaminen, mineralen en vezels. Dat is niet altijd het geval; volkoren brood en pasta leveren ook veel goede voedingsstoffen zoals vezels.
Biologisch
Verder zijn niet-biologische producten net zo gezond als biologische producten. Er zijn strenge wetten waar producenten aan dienen te voldoen om ervoor te zorgen dat alle producten, ook niet-biologische producten, veilig te consumeren zijn.