Wanneer is een product 'puur'?

Wanneer is een product 'puur'?

Een product wordt puur genoemd wanneer het natuurlijk en zo min mogelijk bewerkt is. De claim 'puur' is niet beschermd in de Nederlandse warenwet, dus elke producent of verkoper kan een andere soortgelijke definitie hanteren.

Pure producten

Voorbeelden van producten die puur worden genoemd, zijn biologische groenten, fruit, melk, eieren, onbewerkte granen zoals havervlokken en meer. Producten die niet biologisch zijn, worden niet gerekend tot puur, omdat zij restanten van chemische bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten. Dit geldt vooral voor groenten en fruit. Voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen die vaak niet puur worden genoemd, zijn brood, pasta, koek en frisdranken met synthetische zoetstoffen.

Bewerkt en onbewerkt

Puur eten is niet nodig om gezond te eten. Het is wel beter om je voeding zoveel mogelijk te laten bestaan uit onbewerkte voedingsmiddelen. In bewerkte voedingsmiddelen zitten namelijk vaak meer zout, suiker en minder vitaminen, mineralen en vezels. Dat is niet altijd het geval; volkoren brood en pasta leveren ook veel goede voedingsstoffen zoals vezels.

Biologisch

Verder zijn niet-biologische producten net zo gezond als biologische producten. Er zijn strenge wetten waar producenten aan dienen te voldoen om ervoor te zorgen dat alle producten, ook niet-biologische producten, veilig te consumeren zijn. 

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'