Zegt de rijping van de tomaat iets over zijn voedingsstoffen?

Zegt de rijping van de tomaat iets over zijn voedingsstoffen?

Tomaten bevatten van nature veel voedingsstoffen en staan in de Schijf van Vijf. Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine E, verschillende B-vitamines en kalium.

Tomaten kunnen onrijp geoogst worden en na het plukken verder rijpen. Tijdens het rijpen krijgen ze hun mooie kleur dankzij het natuurlijke pigment lycopeen. Lycopeen is een antioxidant dat onder de carotenoïden behoort.

Wanneer tomaten helemaal rijp zijn, zijn ze pas eetbaar. Onrijpe tomaten bevatten de stof tomatine. Dit is een gifstof die de tomaten beschermen tegen schimmels en andere bedreigingen en is ook niet goed voor mensen.

Eet tomaten dus niet onrijp. Nadat tomaten rijp en eetbaar zijn, kun je ze prima één tot twee weken bewaren op kamertemperatuur. Echter gaan er binnen de eerste week al wat voedingsstoffen verloren.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Coloriet

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Waarom rijpt fruit sneller als er bananen bij liggen?

Als een vrucht rijpt, vinden er allerlei chemische veranderingen plaats in het fruit. Een vrucht gaat dan ethyleengas aa...

Gezond leven Gezond leven

Wat is tomatine?

Tomatine behoort tot de groep plantengifstoffen genaamd glycokaloïden. Tomatine komt van nature voor in onrijpe tomaten,...

Voeding Voeding

Is jonge kaas gezonder dan oude kaas?

Rijping De voedingswaarden van de verschillende soorten kaas verschillen niet erg. De naam van de kaas, jonge kaas, bel...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is het verschil tussen meergranen en volkoren?

Meergranen zegt iets over de hoeveelheid graansoorten die in een product voorkomt. Volkoren zegt iets over de aanwezighe...

Voeding Voeding

Wat zegt de kleur over groente en fruit?

We zijn gewend dat de groentes op ons bord diverse kleuren bevatten, maar we beseffen vaak niet wat dit betekent. Kijk e...

Toon meer (396)