Welke verschillende soorten garnalen en gamba's bestaan er?

Welke verschillende soorten garnalen en gamba's bestaan er?

Voedingsstoffen

Garnalen zijn er in vele soorten en maten, en worden in diverse gerechten gebruikt. Ze zijn een bron van eiwit en leveren daarmee tussen de 15 en 20 gram aan eiwit per 100 gram. Ook bevatten ze andere voedingsstoffen zoals diverse vitamines en mineralen waaronder vitamine E, vitamine B12, kalium, magnesium en ijzer. 

Supermarkt

Er zijn veel verschillende soorten garnalen, maar de garnalen die in de supermarkt te koop zijn, zijn voornamelijk witpootgarnalen. Zo heb je ook tijgergarnalen die ook wel onder de naam gamba verkocht worden. Deze soorten worden vooral in wokgerechten, pasta's en salades gebruikt.

Daarnaast zijn ook Hollandse garnalen een bekende soort. Dit  is een wat kleinere soort garnaal. Hollandse garnalen worden vooral aan koude gerechten, zoals salades en broodjes, toegevoegd. Ook zijn er rode Argentijnse garnalen die herkenbaar zijn aan hun rode strepen.    

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze p...

Rode smoothies

Rode smoothies: recepten

Eerder hebben we al geschreven over de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. De rode variant biedt weer andere voor...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

skyr

Skyr: de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen

Skyr is een zuivelproduct uit IJsland dat wereldwijd steeds populairder wordt. Het bevat veel eiwitten en allerlei vitam...

stroopwafel

De stroopwafel: alles wat je wilt weten over deze populaire Nederlandse lekkernij

De stroopwafel is met een lichtbruine knapperige buitenkant, gouden en stroperige binnenkant en heerlijke geur een ware ...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'