De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct.
Vetpercentage
Van nature bevat ieder zuivelproduct een bepaald gehalte aan vet. Door het vet af te romen kan een volvet product steeds magerder gemaakt worden. Over het algemeen bevat een magere melk in Nederland 0,5% vet. Een glas halfvolle melk bevat 1,5% vet en de volle variant 3,5%. Voor yoghurt, kwark en vla kunnen deze percentages net iets anders liggen.
Voedingswaarde
Hoewel de smaken door het afromen sterk kunnen verschillen blijft de rest van de voedingswaarde nagenoeg gelijk. Er zijn echter twee uitzonderingen. Zo bevatten magere zuivelproducten vaak wat minder vitamine A dan de volvette producten. Dat komt doordat deze vitamine in vet oplosbaar is en dus bij het afromen van het vet ook verloren gaat. Daarnaast bevatten deze magere producten juist weer meer lactose (melksuiker). Dat is te verklaren doordat bij het weghalen van het vet, het mengsel in verhouding automatisch een hoger gehalte aan lactose krijgt. Het product wordt dan wat geconcentreerder aan melksuiker.
Omdat de meeste voedingsstoffen uiteindelijk niet in het vet zitten maar in andere delen van het product, blijft de rest van de voedingswaarde gelijk aan elkaar. Zo is er tussen mager en volvet geen verschil in eiwit. Ook leveren deze eenzelfde hoeveelheid aan vitamine B-vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor en kalium.