Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct.

Vetpercentage

Van nature bevat ieder zuivelproduct een bepaald gehalte aan vet. Door het vet af te romen kan een volvet product steeds magerder gemaakt worden. Over het algemeen bevat een magere melk in Nederland 0,5% vet. Een glas halfvolle melk bevat 1,5% vet en de volle variant 3,5%. Voor yoghurt, kwark en vla kunnen deze percentages net iets anders liggen.

Voedingswaarde

Hoewel de smaken door het afromen sterk kunnen verschillen blijft de rest van de voedingswaarde nagenoeg gelijk. Er zijn echter twee uitzonderingen. Zo bevatten magere zuivelproducten vaak wat minder vitamine A dan de volvette producten. Dat komt doordat deze vitamine in vet oplosbaar is en dus bij het afromen van het vet ook verloren gaat. Daarnaast bevatten deze magere producten juist weer meer lactose (melksuiker). Dat is te verklaren doordat bij het weghalen van het vet, het mengsel in verhouding automatisch een hoger gehalte aan lactose krijgt. Het product wordt dan wat geconcentreerder aan melksuiker.

Omdat de meeste voedingsstoffen uiteindelijk niet in het vet zitten maar in andere delen van het product, blijft de rest van de voedingswaarde gelijk aan elkaar. Zo is er tussen mager en volvet geen verschil in eiwit. Ook leveren deze eenzelfde hoeveelheid aan vitamine B-vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor en kalium.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

skyr

Skyr: de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen

Skyr is een zuivelproduct uit IJsland dat wereldwijd steeds populairder wordt. Het bevat veel eiwitten en allerlei vitam...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'