Witlof is een lekkere en soms ietwat bittere groente die je zowel rauw, gekookt of gestoomd kunt eten. Door de soms bittere smaak geeft niet iedereen de voorkeur aan deze groente. Tegenwoordig is de bittere smaak uit de meeste rassen voor een groot deel verdwenen, waardoor de groente door de jaren heen veel toegankelijker is geworden.
Er kan gezegd worden dat witlof erg gezond is. Witlof bevat namelijk veel vitaminen, waaronder vitamine A, B en C. In witlof zit een hoge hoeveelheid B11. Hierdoor is witlof rijk aan foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de darmflora en heeft daarnaast tijdens een zwangerschap positieve effecten voor zowel de baby als de moeder. Ook zit er een hoge hoeveelheid vitamine C in witlof. Circa 10 mg per 100 gram.
Witlof bestaat voor een groot deel uit water en is daardoor laag in calorieën. Ideaal dus voor een evenwichtig voedingspatroon. Deze groente is ook rijk is aan de mineralen ijzer, kalium, magnesium, calcium en natrium. Deze mineralen zorgen voor een goede vochtafdrijving en zorgen voor een goede stofwisseling. 100 gram rauwe witlof bevat circa 5 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,7 mg ijzer en 25 mg calcium.