Welke voedingsstoffen zitten er in witlof?

Welke voedingsstoffen zitten er in witlof?

Witlof is een lekkere en soms ietwat bittere groente die je zowel rauw, gekookt of gestoomd kunt eten. Door de soms bittere smaak geeft niet iedereen de voorkeur aan deze groente. Tegenwoordig is de bittere smaak uit de meeste rassen voor een groot deel verdwenen, waardoor de groente door de jaren heen veel toegankelijker is geworden.

Er kan gezegd worden dat witlof erg gezond is. Witlof bevat namelijk veel vitaminen, waaronder vitamine A, B en C. In witlof zit een hoge hoeveelheid B11. Hierdoor is witlof rijk aan foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de darmflora en heeft daarnaast tijdens een zwangerschap positieve effecten voor zowel de baby als de moeder. Ook zit er een hoge hoeveelheid vitamine C in witlof. Circa 10 mg per 100 gram.

Witlof bestaat voor een groot deel uit water en is daardoor laag in calorieën. Ideaal dus voor een evenwichtig voedingspatroon. Deze groente is ook rijk is aan de mineralen ijzer, kalium, magnesium, calcium en natrium. Deze mineralen zorgen voor een goede vochtafdrijving en zorgen voor een goede stofwisseling. 100 gram rauwe witlof bevat circa 5 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,7 mg ijzer en 25 mg calcium.

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alyssa Blok, Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with AlyssBSc Media, informatie en communicatie, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, goed voor iedereen met én zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. Maar deze vitamine is onmisbaar...

Lees wat je gemist hebt

14213 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'