Welke voedingsstoffen zitten er in witlof?

Welke voedingsstoffen zitten er in witlof?

Witlof is een lekkere en soms ietwat bittere groente die je zowel rauw, gekookt of gestoomd kunt eten. Door de soms bittere smaak geeft niet iedereen de voorkeur aan deze groente. Tegenwoordig is de bittere smaak uit de meeste rassen voor een groot deel verdwenen, waardoor de groente door de jaren heen veel toegankelijker is geworden.

Er kan gezegd worden dat witlof erg gezond is. Witlof bevat namelijk veel vitaminen, waaronder vitamine A, B en C. In witlof zit een hoge hoeveelheid B11. Hierdoor is witlof rijk aan foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de darmflora en heeft daarnaast tijdens een zwangerschap positieve effecten voor zowel de baby als de moeder. Ook zit er een hoge hoeveelheid vitamine C in witlof. Circa 10 mg per 100 gram.

Witlof bestaat voor een groot deel uit water en is daardoor laag in calorieën. Ideaal dus voor een evenwichtig voedingspatroon. Deze groente is ook rijk is aan de mineralen ijzer, kalium, magnesium, calcium en natrium. Deze mineralen zorgen voor een goede vochtafdrijving en zorgen voor een goede stofwisseling. 100 gram rauwe witlof bevat circa 5 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,7 mg ijzer en 25 mg calcium.

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alyssa Blok, Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with AlyssBSc Media, informatie en communicatie, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons? pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Magnesium

Magnesium: een onmisbaar mineraal voor je lichaam en hersenen

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam en hersenen. Het mineraal zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiege...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium: Lichaamsprocessen en Tekorten

Calcium is een ontzettend belangrijk mineraal. Het zorgt voor het goed functioneren van verschillende lichaamsprocessen ...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, een onmisbare vitamine voor mensen mét en zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. In dit artikel vertel ik je waa...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'