Veel maaltijdsalades zijn kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt. Helaas zijn deze maaltijdsalades niet altijd zo gezond. Dit kan onder andere komen door de portiegrootte, het gebruik van erg calorierijke producten of vette sauzen. Wanneer je een maaltijdsalade zelf maakt kan je bewust kiezen welke producten je er wel en niet in verwerkt. Hierdoor kan je je salade ook gezonder maken.
Kies je basis
Als basis voor een maaltijdsalade kun je gebruik maken van verschillende soorten sla. Enkele opties die je kan gebruiken als basis zijn:
- Veldsla
- Ijsbergsla
- Spinazie
- Rucola
Vul je salade
Om een maaltijdsalade meer verzadigend en dus voedzaam te maken is het aan te raden om de salade te vullen met koolhydraten en eiwitten. Zo kun je als een gezonde bron van koolhydraten gebruik maken van volkoren couscous, zilvervliesrijst, volkoren pasta of andere volkoren graansoorten.
Als eiwitbron zijn magere vleessoorten zoals biefstuk of kipfilet of vissoorten zoals tonijn of zalm gezonde keuzes. Ook kan er gekozen worden voor vegetarische opties zoals kikkererwten, mozzarella, ei of tofu.
Extra toppings kunnen worden toegevoegd. Voorbeelden van gezonde toppings zijn zaden, pitten of volkoren croutons. De gezonde vetten in pitten en zaden maken je salade extra voedzaam.
Dressing
Voor de smaak is een goede dressing erg belangrijk in een salade. Vaak bevatten de dressings uit de supermarkt veel calorieën uit vet en/of suiker. Daarom is een zelfgemaakte dressing een betere optie. Zo kun je zelf een lekkere dressing maken met de volgende producten:
- 1 eetlepel citroensap met 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie gemixt met 1 eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel honing gemengd met 1 eetlepel mosterd