Probiotica zijn levende bacterieculturen die je kunt consumeren en waar gezondheidsclaims aan zitten. In de darmen leven namelijk miljarden bacteriën, met een totaal gewicht van zo’n 1,5 kilo, die bijdragen aan je gezondheid. Dit wordt ook wel de darmflora of microbioom genoemd.
De darmflora draagt bijvoorbeeld bij aan de fermentatie van vezels die je eigen lichaam niet kan verteren. Ook beschermen ze de darmwand en trainen ze het afweersysteem.
De samenstelling van de darmflora verschilt per persoon, waarbij sommige bacteriesoorten probiotische effecten hebben. Deze dragen dus bij aan de gezondheid, terwijl andere bacteriesoorten minder gewenst zijn.
Er zijn een aantal microbiële strengen waarvan we weten dat deze daadwerkelijk probiotische effecten hebben. Met name lactobacillen en bifidobacteriën zijn bekend. Deze worden dan ook verkocht als probiotica in capsules, maar ze zijn ook te vinden in yoghurt, kefir, zuurkool en andere gefermenteerde producten.
Onderzoekers zijn hard bezig om meer te weten te komen over de functie van de darmflora en probiotica. Een verstoorde darmflora wordt steeds vaker in verband gebracht met bepaalde ziekten. De effecten die probiotica kunnen hebben op het verbeteren van de gezondheid worden dan ook steeds meer onderzocht.