Om te beginnen valt bak-en-braad niet binnen de Schijf van Vijf, daarmee mag het niet het label "gezond" dragen.
Er zijn verschillende soorten bak-en-braad. Om een antwoord te kunnen geven op de vraag "welke bak-en-braad producten zijn gezonder?" moet je eerst weten wat het verschil is tussen hard en zacht vet. Er bestaan namelijk twee verschillende soorten vetten; harde vetten en zachte vetten.
Een vet wordt een hard vet genoemd als het bij kamertemperatuur hard is, zoals boter uit een pakje. Een zacht vet is bij kamertemperatuur vloeibaar, zoals olie.
Vetten hebben hun structuur en stevigheid te danken aan verzadigde vetzuren. Deze zitten dus vaak in grotere hoeveelheden in harde vetten. Deze harde vetten worden bijvoorbeeld gebruikt in cake en koekjes.
Bak-en-braad in vloeibare variant, uit bijvoorbeeld een flesje, is dus gezonder dan bak-en-braad uit een pakje. Bak-en-braad uit een pakje bevat bijna twee keer zo veel verzadigde (oftewel slechte vetten) dan vloeibare bak-en-braad.