Vetten zijn macronutriënten en onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vetten zijn onder te verdelen in verzadigde, onverzadigde, meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en transvetten.
Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren heeft te maken met de manier waarop ze zijn opgebouwd en het gemak waarmee ze kunnen worden afgebroken door ons lichaam.
Verzadigde vetten staan ook wel bekend als de slechte vetten, maar waarom is verzadigd vet zo ongezond? Volgens het Voedingscentrum zorgt het eten van verzadigde vetten ervoor dat het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Dit kan je bloedvaten verstoppen en geeft een groter risico op hart- en vaatziektes.
De volgende producten bevatten veel verzadigde vetten:
- Volle zuivelproducten
- Vet vlees (zoals shoarma en worst)
- Koekjes
- Chocola
- Hartige snacks (zoals sauzijnenbroodjes)