Wat is zuivel?

Wat is zuivel?

Zuivel is een algemene benaming voor voedsel dat wordt geproduceerd uit de melk van zoogdieren. Er worden met name zuivelproducten gemaakt met melk van koeien, maar men gebruikt ook de melk van waterbuffels, geiten, schapen en kamelen.

Zuivelproducten omvatten voedingsmiddelen zoals yoghurt, karnemelk, room, kwark, kaas en boter. Zuivelproducten, voor degenen die ze kunnen consumeren, fungeren als een bron van eiwitten, vetten en melksuiker. Zuivel bevat nuttige voedingsstoffen zoals calcium, waarvan is aangetoond dat het de botdichtheid verbetert, vooral in combinatie met vitamine D. Zuivelproducten kunnen problemen veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Op welk moment van de dag eten mensen de meeste zuivel?

Zuivel in Nederland In Nederland wordt veel zuivel gegeten en gedronken. Zo consumeren we in Nederland gemiddeld 352 gr...

Medisch Medisch

Waarom heb ik als 70-plusser meer zuivel nodig?

Volgens de Schijf van Vijf hebben 70-plussers vier porties zuivel per dag nodig, terwijl dit voor jongere volwassenen ma...

Voeding Voeding

Heeft vee van biologische zuivel een beter leven?

De biologische melkveehouderij houdt meer rekening met het dierenwelzijn dan de gangbare melkveehouderij. De koeien hebb...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct. Vetpercentage Van nature bevat ...

Gezond leven Gezond leven

Hoe lang kan zuivel na de THT-datum nog geconsumeerd worden?

THT betekent "ten minste houdbaar tot". Dit houdt in dat het product gegarandeerd van goede kwaliteit is tot de THT-datu...

Toon meer (1185)
Volg ons