Wat is zuivel?

Wat is zuivel?

Zuivel is een algemene benaming voor voedsel dat wordt geproduceerd uit de melk van zoogdieren. Er worden met name zuivelproducten gemaakt met melk van koeien, maar men gebruikt ook de melk van waterbuffels, geiten, schapen en kamelen.

Zuivelproducten omvatten voedingsmiddelen zoals yoghurt, karnemelk, room, kwark, kaas en boter. Zuivelproducten, voor degenen die ze kunnen consumeren, fungeren als een bron van eiwitten, vetten en melksuiker. Zuivel bevat nuttige voedingsstoffen zoals calcium, waarvan is aangetoond dat het de botdichtheid verbetert, vooral in combinatie met vitamine D. Zuivelproducten kunnen problemen veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond levenGezond leven

Op welk moment van de dag eten mensen de meeste zuivel?

Zuivel in Nederland In Nederland wordt veel zuivel gegeten en gedronken. Zo consumeren we in Nederland gemiddeld 352 gr...

MedischMedisch

Waarom heb ik als 70-plusser meer zuivel nodig?

Volgens de Schijf van Vijf hebben 70-plussers vier porties zuivel per dag nodig, terwijl dit voor jongere volwassenen ma...

VoedingVoeding

Heeft vee van biologische zuivel een beter leven?

De biologische melkveehouderij houdt meer rekening met het dierenwelzijn dan de gangbare melkveehouderij. De koeien hebb...

DiëtenDiëten

Welke verschillende vegetarische diëten zijn er?

In de basis zijn er vijf verschillende soorten vegetarische In de basis zijn er vijf verschillende soorten vegetarische...

VoedingVoeding

Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct. Vetpercentage Van nature bevat ...

Toon meer (1101)