Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vetten?

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vetten?

Gezonde vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. We maken in onze voeding onderscheid tussen verschillende soorten vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten,meervoudig onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten.

Onverzadigde vetten zijn de gezonde soort. Verzadigde vetten de ongezonde soort en transvetten zijn zelfs schadelijk. Onder de onverzadigde vetten vallen bijvoorbeeld diverse plantaardige oliën, de vette vissoorten, noten en avocado’s. Gebak, cake, koekjes vette vleessoorten en volle zuivelproducten vallen onder de verzadigde vetten en transvetten.

Gezonde vetten uit plantaardige oliën, de vette vissoorten, noten en avocado’s

Hoeveel vet is gezond?

Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is de minimale behoefte aan vetten per dag tussen de 20 en 40%. Het algemene advies is om je zoveel mogelijk te beperken tot het eten van onverzadigde vetten, deze vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Ze verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en bevatten essentiële vetzuren.

Verzadigde vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Het is verstandig om per dag minder dan 10 % verzadigd vet en minder dan 1 % transvet binnen te krijgen. Bij een inname van 2 % transvet loop je ongeveer 20 % meer risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Als je verzadigde vetten zoveel mogelijk vervangt door onverzadigde vetten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten [2].

Wist je dat...

onverzadigde vetzuren linolzuur (omega 6) en alfa-linoleenzuur (omega 3) essentieel zijn in je voedingspatroon? Je hebt ze nodig voor de opname van de vitamines A, D, E en K. Maar ook hier geldt dat teveel schadelijk kan zijn.

80% volledig gezonde vetten eet en in die 20% mag je ongezonde vetten

De ’80-20 regel

Voor de meeste mensen is het niet realistisch om verzadigd vet volledig uit hun voedingspatroon te schrappen en daar is niets mis mee. Je kunt de ’80-20’ regel toepassen, die houdt in dat je voor 80% volledig gezond eet en in die 20% mag je ‘sjoemelen’.

Op deze manier kun je op een ontspannen manier met voeding omgaan. Je hebt dan niet het gevoel dat je helemaal niets meer mag en je bent er ook minder mee bezig. De 80-20 regel zorgt ervoor dat een gezonde levensstijl altijd haalbaar is.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoeveel verschillende vetten zijn er?

In onze voeding vinden we vier soorten vetten: Enkelvoudig onverzadigde vetten Meervoudig onverzadigde vetten Verza...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten?

Eiwitten zijn een belangrijke bron van energie en aminozuren, welke het lichaam nodig heeft voor het herstel en opbouw v...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn gezonde vetten?

Binnen onze voeding bestaan er twee soorten vetten: "slechte vetten" ofwel verzadigde vetten of transvetten en "gezonde ...

Gezond leven Gezond leven

Wat betekent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) wordt in Nederland vastgesteld door de Gezondheidsraad. Het is de hoeveelheid...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hebben alle vetten dezelfde hoeveelheid calorieën?

Er zitten negen calorieën in elke gram vet, ongeacht welke soort vet. Koolhydraten en eiwitten zorgen voor vier calorieë...

Toon meer (1293)