Wat is eiwitspreiding?

Wat is eiwitspreiding?

Eiwitspreiding is een veelgehoord begrip in de sportwereld en kan daarnaast worden geadviseerd bij ouderen. Eiwitspreiding is letterlijk het spreiden van de hoeveelheid eiwitten over de dag.

Het voordeel van eiwitspreiding

Wanneer de hoeveelheid eiwitten verspreid wordt over de dag wordt de eiwitsynthese, ook wel spieropbouw, gestimuleerd. Het spreiden van eiwitten kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid spieren zo veel mogelijk behouden blijft. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn tijdens het afvallen. Ook bij ouderen is het belangrijk om zo veel mogelijk de spiermassa te behouden, omdat het verminderen van de spiermassa moeilijk omkeerbaar is, maar tegelijkertijd onvermijdelijk.

In eiwitten zitten aminozuren, welke belangrijke bouwstenen zijn voor lichaamscellen (zoals spieren, botten, organen e.d.). Zo helpen eiwitten bij de aanmaak van spieren en het herstel van spiervezels na een training. 

Voor wie is eiwitspreiding aan te raden?

Iedereen zou zijn eiwitten kunnen spreiden, als zij dit zouden willen. Het kan namelijk geen kwaad om de eiwitten te verspreiden over de dag. Je kunt de eiwitten spreiden voor het behoud of stimuleren van de spieren. Een bijkomend voordeel van het eten van eiwitten tijdens een maaltijd is het krijgen van een gevuld gevoel.

Hoe kan ik mijn eiwitten spreiden?

Bij het spreiden van eiwitten verdeel je de eiwitten over het ontbijt, middageten en avondeten. Je streeft hierbij naar ongeveer 20 gram eiwitten per maaltijd. 

Gemiddeld hebben (gezonde) volwassenen 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Een volwassen persoon van 80 kg heeft dus gemiddeld 64 gram eiwitten per dag nodig.

Bij dit voorbeeld zou deze persoon ervoor kunnen zorgen dat hij/zij bij het ontbijt, middageten en avondeten 20 gram eiwitten binnen krijgt en de overige 4 gram tijdens de tussendoortjes.

Eiwitten zitten voornamelijk in vlees, vis, vegetarische vervangers, (soja)melk, kaas, eieren, brood, peulvruchten en noten.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Pubmed, Protein Intake and Distribution (link)

Clinical Nutrition, Optimal protein intake in the elderly (link)

BMC, Dietary protein in weight management (link)

HBO Kennisbank (link)

Ned. Tijdschrift voor voeding en diëtetiek (link)

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Producten Producten

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaakstoffen ...

Medisch Medisch

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevo...

Producten Producten

Hoe maak je gezond ijs?

Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender of st...

Toon meer (1032)
Volg ons