Zijn er risico's als je geheel stopt met het eten van toegevoegde suiker?

Zijn er risico's als je geheel stopt met het eten van toegevoegde suiker?

Nee, er zijn geen gezondheidsrisico's als je stopt met het eten van toegevoegde suikers. Sterker nog, suikers die toegevoegd worden aan onze voeding zijn overbodig en kun je beter vermijden. Hierbij kun je denken aan suiker in koek, gebak en sauzen.

Zetmeel

Suikers zijn namelijk van nature al aanwezig in onze voeding. Daarnaast zit er ook veel zetmeel in onze voeding. Zetmeel is, net als suiker, onderdeel van koolhydraten en wordt in het lichaam ook omgezet tot de energiebron glucose.

Koolhydraten in je voeding

Voorbeelden van producten met koolhydraten zijn brood, rijst, aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. Uit je voeding kun je dus genoeg koolhydraten (en dus ook suikers) halen om genoeg energie voor je lichaam binnen te krijgen.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o.

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoeveel suikerklontjes zitten er in een blikje cola?

Dat cola zoet is weet iedereen, maar hoeveel suiker zit er nou precies in cola? Een blikje cola van 0,33 liter bevat ong...

Medisch Medisch

Waarom krijg je hoofdpijn als je stopt met koffie drinken?

Veel mensen drinken koffie op een vast moment op de dag, bij het ontbijt, na de lunch of na het eten. Wanneer je zo'n va...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn fruitsuikers gezonder dan toegevoegde suikers?

Fruitsuikers op zichzelf zijn niet gezonder dan toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers zijn suikers die een fabrikant ...

Voeding Voeding

Zijn toegevoegde (synthetische) vezels net zo gezond als natuurlijke vezels?

Uit laboratoriumanalyse blijkt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen synthetische vezels en natuurlijke veze...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoe kan ik minder suiker eten?

Te veel suiker eten kan negatieve effecten hebben op je gezondheid. Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen zoal...

Toon meer (1653)