Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groente snijdt. Hoe fijner een groente, hoe korter de kooktijd. Bij fijngesneden groenten ontstaat er wel meer verlies van waardevolle vitamines dan bij grof gesneden groenten.

De gemiddelde kooktijd van groenten ligt tussen de drie minuten, voor bijvoorbeeld een bosui, tot twintig minuten voor hardere groente zoals rode kool.

In het algemeen geldt dat, wanneer je groenten kookt, je het beste zo min mogelijk water kunt gebruiken. De hoeveelheid water dient net genoeg te zijn voor de gehele kooktijd. Hoe minder water je gebruikt tijdens het koken, des te minder vitamines er uit groenten verloren kunnen gaan.

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Samantha Annaars, Diëtist & Eigenaresse Online-afslanken.nlBSc Voeding en diëtiek, Post HBO Nutrition & Diabetes

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft....

Voeding Voeding

Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mine...

Voeding Voeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Gezond leven Gezond leven

Hoe lang kun je een meal prepped maaltijd goed houden?

Hoe lang je een 'meal prepped' maaltijd goed kunt houden is geheel afhankelijk van wát je hebt gemaakt. In principe kun ...

Voeding Voeding

Hoe kan ik mijn groenten lang vers houden?

Hoe je groenten lang vers kunt houden, is afhankelijk van de soort groente. Sommige groenten zijn langer houdbaar in de ...

Toon meer (845)