Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groente snijdt. Hoe fijner een groente, hoe korter de kooktijd. Bij fijngesneden groenten ontstaat er wel meer verlies van waardevolle vitamines dan bij grof gesneden groenten.

De gemiddelde kooktijd van groenten ligt tussen de drie minuten, voor bijvoorbeeld een bosui, tot twintig minuten voor hardere groente zoals rode kool.

In het algemeen geldt dat, wanneer je groenten kookt, je het beste zo min mogelijk water kunt gebruiken. De hoeveelheid water dient net genoeg te zijn voor de gehele kooktijd. Hoe minder water je gebruikt tijdens het koken, des te minder vitamines er uit groenten verloren kunnen gaan.

Bericht bewaren
Beoordeel
Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingVoeding

Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mine...

Gezond levenGezond leven

Is koken op inductie slecht voor de gezondheid?

Het koken op een inductieplaat is een alternatief voor het koken op een gasfornuis. Een inductieplaat is een verwarmde p...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft....

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoe kan je koken met zo min mogelijk of zonder olie of boter?

Om te beginnen is het goed te weten dat olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Je kunt beter bakken met ee...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Helpen eiwitten bij behoud van een gezond gewicht?

Eiwitten kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht of om af te vallen. Uit onderzoek van de Universiteit uit...

Toon meer (926)
Volg ons