Wat is koper en waar is het goed voor?

Wat is koper en waar is het goed voor?

Koper is een mineraal dat je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om een goede gezondheid te behouden. Hoewel het maar in kleine hoeveelheden nodig is, is het een essentieel mineraal - wat betekent dat je het uit je voeding moet halen omdat je lichaam het niet zelf kan produceren.

Het lichaam gebruikt koper om rode bloedcellen, botten, bindweefsel en enkele belangrijke enzymen te vormen. Koper is ook betrokken bij een goede werking van je immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van baby's in de baarmoeder.

Koper zit in onder andere in lever, schaal- en schelpdieren, vis, graanproducten, groente, cacao, noten en zaden. Tekorten komen in Nederland vrijwel niet voor.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

dadels

7 redenen om meer dadels te eten (en 2 om het niet te doen)

Eet jij wel eens dadels? En kies je dan voor vers of gedroogd? De kleverige vruchten zijn zoet, super smaakvol en zitten...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen: alles wat je wilt weten van deze kleine donkerpaarse krachtpatser

Zwarte bessen (Ribes nigrum) zijn kleine donkerpaarse besjes die aan de zwarte bessenstruik groeien. Ze hebben een sterk...

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten zijn kleine, bolvormige zaden die afkomstig zijn uit de peulen van de Pisum sativum-plant. Ze zijn vrij laag i...

Couscous

Couscous: kleine korreltjes met grootse voordelen

Steeds vaker zie je een breed assortiment couscous in de winkelschappen liggen. Maar wat is couscous eigenlijk? Deze kle...

peulvruchten

Peulvruchten: de soorten, voedingswaarde en voordelen op een rij

Waar vroeger vooral de bruine en witte bonen op het menu stonden, zie je tegenwoordig een grote verscheidenheid aan (pro...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'