Wat is melksuiker?

Wat is melksuiker?

Melksuiker is de lactose in melk. Lactose is één van de vele suikersoorten die in de natuur voorkomen. Lactose, of melksuiker, geeft een lichtzoete smaak aan melk.

Melkzuurbacteriën kunnen lactose omzetten (fermenteren) naar melkzuur. Dat is wat er gebeurt bij de productie van karnemelk of kefir. Vandaar de zuurdere smaak in deze zuiveldranken. Desondanks zit er nog steeds wat lactose in karnemelk en kefir.

Veel mensen zijn intolerant voor lactose. Dit betekent dat zij niet genoeg enzymen, ofwel lactase, in hun darmen bevatten die lactose kunnen afbreken. Dit veroorzaakt allerlei klachten zoals diarree, misselijkheid en/of buikpijn.

Bericht bewaren
Beoordeel
Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose (melksuiker) komt van nature voor in melk. Het zit in room, wei en kaas. Bij producten uit de voedselindustrie wordt ...

Producten Producten

Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?

De termen vol, halfvol en mager zeggen iets over het vetgehalte van een zuivelproduct. Vetpercentage Van nature bevat ieder...

Producten Producten

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacteriën g...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn vrije suikers?

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers en ook de van nature aanwezige suiker in producten als honing, vruchtensappen, si...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is zuivel?

Zuivel is een algemene benaming voor voedsel dat wordt geproduceerd uit de melk van zoogdieren. Er worden met name zuivelprod...

Toon meer (1052)
Volg ons