Het is goed om helderheid te scheppen in de brij aan gezondheidsclaims op voedselverpakkingen. Sommige claims lijken namelijk misleidend en er blijkt veel onduidelijkheid over te bestaan. Ook als het gaat om suikers en zoetstoffen.
Suikervrij en laag in suiker
De claim 'suikervrij' op een verpakking betekent dat er maximaal 0,5 gram suiker per 100 gram of 0,5 gram per 100 mililiter in het product zit. 'Laag in suiker' of 'suikerarm' mag gezegd worden wanneer een product een suikergehalte heeft van maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 mililiter.
Natuurlijke suikers
Een fabrikant mag dus niet zomaar deze claims gebruiken. Wanneer een product geen toegevoegde suikers bevat, maar wel natuurlijke suikers, moet op het etiket staan: 'dit product bevat van nature aanwezige suikers'. Deze claims zijn vastgelegd in de Europese verordening en worden dus door heel de Europese Unie gehanteerd.