Persen of pureren?
Als je fruit perst om sap te maken, gaat een groot deel van de vezels verloren. Zo bevat vers geperste sinaasappelsap (100 ml) bijvoorbeeld maar 0,3 gram vezels, terwijl de hele sinaasappels waaruit de sap is gemaakt (2 sinaasappels voor 100 ml sap) samen 5,2 gram vezels bevatten. En waar een tomaat van 100 gram 1,3 gram aan vezels bevat, zit er nog maar 0,4 gram vezels in 100 ml tomatensap. Pureren daarentegen, bijvoorbeeld om een smoothie te maken, leidt tot een stuk minder verlies aan vezels.
Vezels
Het advies is om ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en een gezonde darmflora. Zo zorgen vezels voor een verzadigd gevoel en kunnen vezels obstipatie voorkomen. Verder wordt de inname van vezels ook in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en (darm-)kanker.
Vitamines
Naast een verlies aan vezels kunnen er door persen of pureren van fruit ook vitamines verloren gaan. Dit komt onder andere door de duur van blootstelling aan licht, zuurstof, warmte en vocht. De hoeveelheid vitamine C in sinaasappelsap neemt hierdoor bijvoorbeeld af over tijd. En wanneer wortels bijvoorbeeld gepureerd worden, blijft slechts 44% van de vitamine A behouden.