Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B11?

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine B11?

Vitamine B11 (foliumzuur) komt van nature voor in volkoren producten zoals volkoren brood of volkoren pasta, zilvervliesrijst en havermout. Ook zijn alle groenten rijk aan foliumzuur, maar met name de groene groenten zoals spinazie, andijvie en doperwtjes. Verder is vitamine B11 van nature te vinden in eieren, zuivel en vlees.

Een tekort aan foliumzuur kan de kans op bloedarmoede verhogen. Omdat de inname van foliumzuur in Nederland erg laag bleek te zijn, zijn er een aantal voedingsmiddelen waaraan deze vitamine toegevoegd mag worden. Dit zijn de plantaardige margarines. Omdat een teveel aan foliumzuur een tekort aan vitamine B12 kan maskeren, is er een aanvaardbare bovengrens opgesteld door de Gezondheidsraad. Hierdoor is het momenteel verboden om ontbijtgranen te verrijken met foliumzuur.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam. De vitamine helpt bij het opnemen van calcium, maar ook bij het ...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

vitamine a

Vitamine A: de functie, gezondheidsvoordelen en de risico's van een tekort of overschot

Je lichaam heeft dagelijks vitaminen uit voeding nodig, omdat je lijf niet of onvoldoende in staat is om ze zelf aan te ...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

vitamine e

Vitamine E: de functie, gezondheidsvoordelen en een tekort herkennen

Van alle vitaminen die er zijn, weet je misschien niet zoveel over vitamine E. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat...

Lees wat je gemist hebt

10029 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'